ZAŠTO JE MORE SLANO?

Vrlo često nailazimo na poneku činjenicu o Zemlji, tajanstvenu i još neobjašnjenu. Takva jedna činjenica je i postojanje soli u morima. Otkuda tamo sol?
Mi jednostavno ne znamo kako je sol dospjela u more! Naravno, znademo da se sol rastvara u vodi i da tako s kišom dospijeva u more. Sa Zemljine površine sol se stalno rastvara i prelazi u more.

Jedino ne znamo je li to dovoljno objašnjenje za golemu količinu soli koja se nalazi u morima. Kad bi sva mora presušila, ostalo bi toliko soli da bi se od nje mogao sagraditi zid debeo kilometar i po, a visok 280 kilometara. Takav zid bi opasao čitavu Zemlju oko polutki! Ili, drugim riječima, slana stijena koja bi ostala kad bi sva mora presušila bila bi 15 puta veća od cijelog evropskog kontinenta!
Obična sol. kakvu svi upotrebljavamo, dobiva se iz morske vode, iz slanih jezera, slanih izvora ili iz rudnika soli. Koncentracija soli u morskoj
vodi može biti tri do tri i po posto. Zatvorena mora, kao što su Sredozemno i Crveno more, sadrže vaše soli nego otvorena mora. Mrtvo more, koje zahvaća površinu od oko tisuću četvornih kilometara, sadrži oko 11.600.000.000 tona soli!
Naslage kamene soli u raznim dijelovima svijeta nastale su ishlapljivanjem morske vode prije mnogo milijuna godina. Pošto je potrebno da ishlapi oko devet dijelova morske vode da bi ostala kamena sol, vjeruje se da su debele naslage kamene soli nastale u nekad djelimice zatvorenim morima. Tu je morska voda ishlapljivala brže nego što je pristizala svježa, i tako su nastale naslage svježe soli.
Veći dio soli što je kupujemo dobiva se od kamene soli. Obično se do naslaga soli izbuše kanali. Potom se kroz cijev ubacuje čista voda. Voda rastvara so i ona se kroz drugu cijev izbacuje na površinu.