RODITELJI I STRES ( smanjite stres, povećajte radost)

Roditelji vrlo brzo shvate da u stresu ne mogu postići dobro i kvalitetno roditeljstvo, bez obzira na pozitivne namjere.
Istina je da moderan način života uzrokuje stres, ali i da se stres jedne osobe reflektira na druge.
Stres je zapravo samo dijelom ono što nam se događa, većinom se radi o našoj reakciji na događaje.

Kao roditelji, imamo odgovornost naučiti i znati nositi se sa stresom. Naposljetku, svi želimo da naša djeca dobiju najbolje od nas, a ne ono što je od nas preostalo...

Donosimo vam 10 strategija za uspješno svladavanje stresa. Pokušajte ih primijeniti već danas!

  • Disanje
Obratite pažnju na disanje. Što češće se sjetite disati smireno i duboko, kroz cijeli dan. Kasnite? Dišite! Djeca su upravo pobacala igračke u WC školjku! Dišite. Duboko disanje reducira stres, jer smanjuje količinu hormona stresa koji cirkulira tijelom. Disanje nas vraća u trenutak u kojem se nalazimo, zaustavlja paniku i omogućuje nam izabrati bolji način rješavanja stvari.
Izgleda jednostavno, ali disanje vam doista može promijeniti život. Ako je potrebno, posvuda zalijepite podsjetnike: Diši!
  • Rasteretite svoj raspored
Puno stresa koji osjećamo dolazi od rutinskog natrpavanja obvezama. To je stvar izbora koji nas i košta. Djeci je potreban kvalitetan kontakt s roditeljima, pa kad smo prezauzeti, postaju nemirna i neposlušna. Neka vaša djeca i vaš partner budu prioritet, a sve ostalo smanjite koliko god možete. Kuća može biti u neredu još neko vrijeme. Ništa se neće dogoditi ako za večeru ispečete jaja. Ne morate ništa dokazivati, vaša vas obitelji ne bi mijenjala nizašto na svijetu.
  • San
San je osnovno "oružje" protiv stresa. Vaše tijelo koristi san za obnavljanje i uspostavljanje biokemijske ravnoteže. To nije uvijek jednostavno, jer san ne možemo kontrolirati. Ali, možemo pokušati "uhvatiti" što više sna, makar to ponekad značilo ići u krevet u vrijeme kad djeca idu na spavanje. Jednostavno to napravite!
  • Krećite se
Nakon dubokog disanja i dovoljno sna, vježbanje je najefikasniji način oslobađanja od stresa. Dvadeset minuta znojenja svakoga dana će vam popraviti raspoloženje i sagorjeti masnoće. Nije li to divno? Uključite muziku i plešite zajedno s djecom! 
  • Budite fleksibilniji
Ne morate se živcirati baš za svaku neposlušnost ili glupost vašeg mališana. To što se vaš sin potukao ili je kćer pošarala zid ne znači da s njima ili s vama nešto nije u redu. Većinom se radi tek o razvojnim fazama i nema potrebe "raditi dramu". Uspostavite kontakt s djetetom, popričajte, nasmijte se skupa i tako ćete otkloniti i svoj i djetetov stres. 
U dane kad vam se od dječjih nepodopština diže kosa na glavi, prisjetite se trenutaka kad ste ih prvi put uzeli na ruke i sreće koja vas je obuzela. To su vaši mališani koji vam pokazuju kako god znaju da su im potrebni vaša prisutnost, ljubav i razumijevanje.
  • Odgađajte sve osim ljubavi
U situacijama u kojima stvarno trebate reagirati kako biste postavili granice - reagirajte. Međutim, prvo se podsjetite da nema žurbe. Ne morate naučiti dijete lekciji istog trenutka. Pobrinite se da svi budu sigurni i smirite se. Što god trebate reći djetetu, bolje ćete mu reći kad budete smireni i povežete se s ljubavlju. To će smanjiti stres koji nastaje ne samo zbog onoga što se dogodilo, već i zbog pritiska da morate postupiti ispravno, a to nije moguće osmisliti u sekundi. Odgoda će vas spriječiti i da kažete nešto zbog čega će vam kasnije biti žao i tako će vaš postupak učiniti efektivnijim.
  • Odustanite od savršenstva
Naravno, život nije bajka, ali je li to razlog da odgađate sreću? Ne postoje savršeni ljudi, niti savršeni roditelji. Težnja ka savršenstvu je velik izvor stresa. Volite sebe - stvarno osjetite ljubav prema sebi iako niste savršeni, to je najbolja stvar koju možete učiniti za sebe kako biste se othrvali stresu. To je nešto što će uvelike biti od koristi i vašem djetetu. Vježbajte pozitivan razgovor sa sobom. Nađite načina da se posvetite sebi. Kad preispitujete svoje roditeljstvo, nemojte sebi suditi po djetetovom ponašanju već ocjenjujte svoju reakciju na to ponašanje.
  • Zahvalnost i optimizam
Svaki put kad osjetite naviranje negativnih misli i osjećaja, prisjetite se što više stvari na kojima ste zahvalni i pokušajte stvarno osjetiti zahvalnost. Istraživanja pokazuju da se tim načinom znatno reducira stres i pridonosi zdravlju i općem osjećaju zadovoljstva i sreće. 
  • Pronađite podršku
Roditeljstvo je najteži posao koji postoji. Svima nam je potrebna podrška nekoga kome se možemo požaliti bez da nas osuđuje ili pokušava "popraviti". Ukoliko vam je potrebno više takve podrške, pokušajte pronaći druge roditelje s kojima se osjećate ugodno i opušteno i započnite novo prijateljstvo. Pročitajte neku inspirativnu knjigu o roditeljstvu. Pišite - dnevnik, blog... to je također odličan način putem kojega se možete rasteretiti i na kraju, biti podrška sami sebi. 
  • Unesite više duha u svoj život
Odmaknite se malo od strke u tišinu koja će vas inspirirati i povezati s vašom najdubljom mudrošću. Neke od nas će inspirirati šetnja prirodom i promatranje zvijezda. I djeci će dobro doći tiho provedeno vrijeme u prirodi. Svima nam je potrebna veza s čudesnim svijetom koji nas okružuje i čudesnim nama samima u njemu.