JESAM LI PREVIŠE KRITIČAN PREMA UČITELJIMA SVOJE DJECE?


Roditelji uvijek trebaju zagovarati interes djeteta, ali kod razgovora s osobom koja ima velik utjecaj na vaše dijete - učitelja, treba biti oprezan pri izboru riječi.

Suzanne Tingley, bivša učiteljica i ravnateljica te autorica knjige "Kako se nositi s teškim roditeljima" kaže: "U roditeljskom je interesu izbjegavati preveliku kritičnost prema učiteljima svoje djece. Izražavanje briga na neutralan način je ono što obično vodi do konstruktivnijeg razgovora i boljeg ishoda za vaše dijete."

Evo rečenica koje je bolje izbjegavati:


1. "Moje dijete kaže da mu ne dajete dovoljno vremena da dovrši test. Volio bih čuti vašu stranu priče."
Iako se izraz "vaša strana priče" čini diplomatski, on za učitelje zvuči kao napad. Umjesto toga, pokušajte istu misao formulirati ovako: "Moja kćer ima poteškoća u rješavanju testova. Šta vi mislite?"

Na taj način učiteljima pristupate s perspektive prikupljanja informacija, a ne onime što zvuči poput napada.

2. "Marko je neposlušan jer mu je na satu dosadno."
Kada to netko kaže, izgleda kao da ne radite svoj posao, iako se cijelo vrijeme trudite da djeci škola bude zanimljiva, kaže Carolyn Bower učiteljica u Bagoru. Radije pristupite s konkretnim problemom: "Čini se da je Marko svladao tablicu množenja, mislite li da je spreman za teže zadatke?"

3. "Moje dijete nikada ne bi lagalo. Ako on kaže da je predao zadaću, onda ju je predao!"
Na ovaj način insinuirate da je učitelj izgubio zadaću vašeg djeteta i da laže. Koliko god je to teško priznati, djeca ponekad lažu, naročito kada su pod pritiskom. U trenucima kada nije poznato šta se uistinu dogodilo, bolje je predložiti rješenje: "Ivan je rekao da je predao zadaću. Ne bih volio da dobije jedinicu, može li je napisati ponovo i predati sutra?"

4. "Odlazimo na odmor na sedam dana. Možete li sastaviti popis lekcija koje ćete obrađivati sljedeće sedmice, tako da moje dijete ne zaostane u nastavi?"
Iako vam se čini da ste na ovaj način odgovorni, nažalost ovaj zahtjev je pomalo uvredljiv. Na taj način sugerirate da rad učitelja možete zamijeniti listom lekcija koje treba obraditi, rekla je učiteljica Jan Copithorne dodajući kako, ukoliko to nije uistinu potrebno, bolje da ne povlačite dijete iz škole jer se na nastavi nauči mnogo više od onoga što je napisano u školskim knjigama. Umjesto takvog pristupa, upitajte učitelje da vam kažu što dijete može pročitati da što manje zaostane u nastavi.

5. "Zašto dajete toliko puno zadaće?"
Rečenicama poput ove, učiteljima govorite da ne znaju raditi svoj posao te da ih nije briga za dobrobit vaše djece. Umjesto toga, na roditeljskom sastanku recite: "Marta ne može sve napraviti na vrijeme. Imaju li i druga djeca poteškoća s tim?" Ako se većina roditelja požali, učitelj će vidjeti da su njegova očekivanja prevelika.

6. "Moja kćer i njezine prijateljice ne razgovaraju s Antonijom jer ona više nije u njihovom razredu. To nije nasilje. One imaju pravo birati svoje prijatelje."
Ni jedan roditelj ne želi vjerovati da je njihovo dijete okrutno prema drugoj djeci. Ali, kada učitelji reagiraju na optužbe o "bullyngu", o tome su dobro razmislili i uistinu, kažu, trebaju vašu pomoć. S djevojčicama je to varljivije nego s dječacima jer one nisu toliko očite kada to čine. Stoga pitajte učitelje kakvo su ponašanje u razredu zamijetili i razgovarajte s djetetom o tome zašto je šaputanje o drugom učeniku ili prosljeđivanje ceduljica na kojima se neki učenik trača, pogrešno.