DJEVOJČICU ODBILE SVE TUZLANSKE ŠKOLE, A ONA SADA NIŽE USPJEHEUčenica kojoj zbog poteškoća sa sluhom i težim izgovorom prije šest godina nijedna osnovna škola u Tuzli nije dopustila upis u prvi razred, marljivim radom i ocjenama, te rezultatima koje postiže na takmičenjima, često obraduje porodicu i nastavnike, a u Osnovnoj školi ˝Kreka˝, u koju se uspjela upisati u trećem razredu, namjeravaju je predložiti za učenicu generacije. Iako su ljekari ocijenili da bi Alma Pašalić trebala redovno pohađati nastavu, za nju nije bilo mjesta u učionicama i među prvačićima u osnovnim školama. Znajući kolike su njene mogućnosti i sposobnosti, roditelji su teško prihvatali odbijanja i negativne odgovore koji su se ponavljali. “Prilikom upisa, prema svim postulatima i nalazima kategorizacije u Lukavcu, Alma je kategorisana tako da može pohađati redovnu školu. Međutim, nijedna škola u Tuzli nije željela da je primi.

Išli smo od škole do škole, kucali smo na vrata, ali niko nije htio da je primi”, započinje priču u razgovoru za Anadolu Agency (AA) njena majka Jasmina priču o borbi da kćerku, koja je sa pet godina znala pisati i čitati, upiše u redovnu školu. S velikim predznanjem u prvi razred U nekim osnovnim školama, uključujući i onu koja je najbliže mjestu njihovog stanovanja, osoblje nije željelo ni razgovarati s Almom, nego su im, priča Jasmina, zatvarajući vrata, poručili da se djevojčica upiše u Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla. 

Porodica Pašalić i ranije je znala za Centar, u koji je Alma krenula nakon brojnih odbijenica. U prvim školskim danima pozitivno je iznenadila nastavnike. “Ona je došla sa velikim predznanjem u prvi razred, tako da sam uz saglasnost roditelja izradila plan i program, ali ne onaj koji se radi jer učenik ne može stići određene sadržaje, nego smo prilagođavali plan i program tako što je ona unaprijed išla sa nekim nastavnim sadržajima. Jednostavno, ona je dijete koje je već u prvom razredu znalo da sabira i oduzima, a to su neke stvari koje su tek trebale da se rade. Ona je to znala i morali smo dopunjavati nastavni plan i program, koji sam nazvala prilagođeni za nadarenu učenicu”, izjavila je Emina Numanović-Šenjuz, diplomirani defektolog surdoaudiolog, dodajući da je sretna što je u razredu imala Almu kao primjer poslušnog, vrijednog i pametnog učenika. Tako je Alma kao prvačić rješavala zadatke iz udžbenika za drugi razred, a u trećem se situacija značajno promijenila nakon što je rukovodstvo OŠ “Kreka” pokazalo interesiranje da je upišu u redovnu nastavu. 

Zahvaljujući osoblju ove škole, koje je od početka imalo mnogo razumijevanja, djevojčica se brzo navikla na nove drugare i nastavnike. “Bilo je malo poteško, ali ona se brzo uklopila u sredinu i djeca su je prihvatila. Nastavila je da se bori, trudi, radi i da uči, a ubrzo je počela postizati velike rezultate. Zapažena je u svim segmentima učenja, a na takmičenjima je osvojila mnogo nagrada. Naravno da sam ponosna majka, jer se ona zaista trudi, a taj se njen trud stvarno isplati”, kazala je Jasmina. Bosanski jezik joj najdraži Nastavnici i učenici također, su se brzo navikli na to da se Almi moraju okrenuti licem kada žele razgovarati s njom ili da je potapšu po ramenu ako joj se nalaze iza leđa. 

Ova djevojčica odlično očitava govor s usana i ravnopravan je sagovornik u svakodnevnoj komunikaciji. “Najviše volim bosanski jezik. Volim da učim gramatiku, nove riječi, značenje riječi itd.”, kaže Alma koja je sa bivšim drugarima iz Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla dan provela prisustvujući aktivnostima “Lions kluba”, čiji su članovi organizirali likovnu radionicu i mađioničarsku predstavu. Inače, tuzlanski Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora jedan je od tri takvog tipa u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u proteklih 36 godina, koliko postoji, u njemu su se obrazovale stotine djece s područja sjeveroistočne Bosne, od predškolskog uzrasta do devetog razreda, koja imaju probleme sa sluhom. Uposleni u Centru svake školske godine obrazuju, vaspitavaju i rehabilitiraju djecu prema nastavnom planu i programu koji propisuje Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona. Osim toga, trenutno se u saradnji s Fondom Otvoreno društvo BiH realizira projekt koji podrazumijeva mobilne timove iz Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla u redovnim školama. “Sprovodimo jedan vrlo interesantan projekt koji se bavi mobilnim timovima tj. naši nastavnici i nastavnice pružaju podršku slušno oštećenim učenicima koji idu u redovite škole. Pružaju im podršku u lakšem savladavanju gradiva i pružaju podršku njihovim nastavnicima u različitim metodama i tehnikama, da bi im bilo lakše raditi sa njima”, pojasnila je Jasmina Jovanović-Mešković, nastavnica u Centru za obrazovanje i vaspitanje 
i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla. U nadi da će odgojno-obrazovne ustanove djeci sa smetnjama pružiti šansu prije nego što ih odbiju, Alma navodi put koji vodi do uspjeha: “Potrebno je da se puno uči, radi i vježba”.Pripremila : Azra Pandur
Izvor: Fokus.ba

VAŽNO!
Facebook je nakon uspjeha naše stranice našao da ne možemo imati profil PC školarac koji okuplja prijatelje PC školarca, nego da samo možemo imati Page (Pejdž - Stranicu 'PC školarac').
Mi ne možemo mijenjati njihova pravila, ali zato vi možete lajkati našu stranicu i tako biti redovno obavješteni o novim sadržajima. Hvala!