DJEČIJI HOR 'SUPERAR' IZ SREBRENICE ODUŠEVLJAVA IZVEDBAMA PJESAMA LEGENDARNOG RAY CHARLES-A

Dječji hor Superar Srebrenica obilježio je nedavno pet godina postojanja. Počelo se skromno, sa samo sedam polaznika, a danas, u nekoliko sekcija, uključeno je oko 400 osnovaca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana. U Superaru djeca uče svirati, pjevati, plesati, a njihov spot izvođenja pjesme legendarnog muzičara Ray Charles, postao je ovih dana hit na društvenim mrežama.

Ismar Porić, direktor Superara, pojašnjava nastanak novog spota. „Ljetos su naša djeca bila na jednom kampu u Beču. Po prvi put su slušali pjesmu „Hit the road Jack“ i – jednostavno „zaludili“ su se njom. Zatim su i mene „zaludili“ pa smo po povratku u Srebrenicu počeli da je vježbamo. Uključili smo solo pjevača, angažovali smo bend i uvidjeli da nam ide super. Onda smo odlučili da uradimo i spot. Djeca su pjevala sa izuzetnom energijom i pokazalo se da smo postigli pun pogodak. Po gledanosti, to je zaista hit i ovo je naš najbolji spot do sada. Kad se najmanje nadaš, ispadne najbolje,“ ističe Ismar Porić. Sa novom pjesmom, Superar je postao popularan, kao i Milica Živković iz Bratunca koja ima solo dionice.

Superar je obilježio pet godina postojanja, ali, početak nije obećavao, ističe Ismar Porić. „Nismo se nadali da ćemo postići veliku uspjeh u svom radu. Kad smo počinjali, imali smo svega sedam polaznika, a sada okupljamo oko 400 osnovaca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana. Superar je sada jedna institucija, jedan uigrani tim. Znamo šta i kako treba da radimo i čemu težimo“ - ističe Porić. Haris Mujić je u horu Superar od samog osnivanja. Ovdje je naučio sve tajne muzičkog obrazovanja. „Pet godina sviram gitaru i pjevam u horu. Ovo je dobra prilika da iskažemo svoj talenat. U mnogo većim gradovima nema ovakvih institucija gdje možete da besplatno vježbate, učite, nastupate, putujete i upoznajete nove ljude. Meni je čast da sam dio ovog tima“, kaže Haris.

Odabrala: Azra Pandur
Izvor: Radio Slobodna Evropa