9 KORAKA EFEKTNIJEG ODGOJA

Odgajanje djece je jedan od najtežih poslova na svijetu koji najviše ispunjava, ali i onaj za kojeg se možete osjećati najmanje pripremljenim. Donosimo vam 9 koraka koji vam mogu pomoći da se osjećate kao cjelovitiji roditelj.


1.Povećajte djetetovo samopouzdanje
Djeca počinju kao bebe razvijati osjećaj za sebe gledajući se u očima svojih roditelja. Oni upijaju vaš ton glasa, govor tijela i svaku vašu ekspresiju. Vaše riječi i djela kao roditelja utiču na razvijanje njihovog samopouzdanja više nego bilo šta drugo. Pohvaljujući njihova postignuća, koliko god mala bila, učinit ćete da se osjećaju ponosno, a dopuštajući im da rade stvari nezavisno učinit ćete da se osjećaju sposobno i snažno . S druge strane, omalovažavajućim komentarima ili upoređujući ih sa drugom djecom u negativnom smislu, učinit ćete da se osjećaju bezvrijedno. Izbjegavajte koristiti glasne tvrdnje ili riječi kao oružja. Komentari poput: 'Kakvu glupost si uradio' ili 'Ponašaš se kao da si veća beba od svog malog brata' čine štetu poput udaraca. Birajte svoje riječi pažljivo i saosjećajno. Pokažite svojoj djeci da svako čini greške i da ih volite, čak i kad ne volite ono što rade.

2. Primjetite kada čine nešto dobro
Da li ste ikada zastali i razmislili o tome koliko puta ste negativno reagovali u jednom danu? Možda biste tada otkrili da kritikujete mnogo češće nego što im dijelite komplimente. Šta biste vi osjećali u vezi šefa koji bi vas tretirao sa toliko negativnosti u upućivanju, čak i da je to dobronamjerno? Efektniji pristup je da primjećujete kada djeca rade nešto dobro. 'Pospremila si krevet, to je odlično.' ili 'Gledala sam te kad si se igrao sa sestrom i bio si veoma strpljiv. To je divno.'
Ove tvrdnje će postići više za ohrabrivanje dobrog ponašanja dugoročno, nego stalno 'ruženje'.
Budite velikodušni sa vašim pohvalama svaki dan. Budite velikodušni sa nagradama: poljubci, zagrljaji i komplimenti mogu učiniti čuda i često su dovoljna nagrada. Uskoro ćete otkriti da razvijate ponašanje koje želite vidjeti.

3. Postavite ograničenja i budite dosljedni sa svojom disciplinom
Disciplina je neophodna svakog dana. Cilj discipline je da pomogne djeci da odaberu primjereno ponašanje i da se nauče samokontroli. Možda će pokušati testirati ograničenja koja ste postavili za njih, ali njima trebaju te granice da bi izrasli u odgovorne ljude. Postavljanje kućnih pravila pomaže djeci da razumiju vaša očekivanja i da razviju samokontrolu. Neka pravila mogu uključivati : zabrana gledanja tv-a dok se ne uradi domaća zadaća, zabrana za udaranje, ruganje, izazivanje i sl.
Jedno upozorenje može biti popraćeno posljedicom  'time out' ili sa smanjivanjem nekih privilegija.
Standardna greška koju roditelji čine je neuspješno održavanje tog sistema discipline. Ne možete disciplinovati djecu primjenjujući taj sistem jedan dan, a već sljedeći dan ignorisati. Biti ustrajan podučava ih šta očekujete.

4. Odvojite vrijeme za svoju djecu
Često je otežavajuće za roditelje i djecu da se okupe za porodični obrok i da ostvare kvalitetno vrijeme zajedno. Ali, vjerovatno ne postoji ništa što bi se toliko sviđalo djeci poput toga. Ustanite 10 minuta ranije ujutro da biste doručkovali sa svojim djetetom ili ostavite posuđe u sudoperu i prošetajte nakon večere. Djeca koja ne dobijaju pažnju koju žele od roditelja, često su izdvojena ili se ne ponašaju primjereno, zato što su sigurna da će zbog toga biti primjećeni. Ako ste zaposlen roditelj, nemojte osjećati krivicu. Male stvari se najviše računaju: pravljenje kokica, igranje karata, gledanje izloga zajedno .. To će djeca pamtiti.

5. Budite dobar uzor
Djeca nauče mnogo o tome kako da se ponašaju gledajući kako se njihovi roditelji ponašaju. Što su mlađi, više znakova uzimaju od vas. Budite svjesni da vas djeca konstantno posmatraju. Istraživanja su pokazala da dijete koje udara obično ima uzor za agresiju u kući. Oblikujte osobine koje želite vidjeti u svojoj djeci: poštovanje, društvenost, iskrenost, blagost, tolerantnost..

6. Učinite komunikaciju prioritetom
Ne možete očekivati od djece da urade sve , jer kao roditelj 'vi tako kažete'. Ako ne uzmete vremena da objasnite, djeca će ispitivati vaše vrijednosti i motive, da li oni imaju ikakvu podlogu. Učinite svoja očekivanja jasnim. Ako postoji problem, opišite ga, izrazite osjećaje i uključite ih u proces rješavanja problema. Pobrinite se da navedete i posljedice. Načinite prijedloge i ponudite izbore. Budite otvoreni i za djetetove prijedloge. Djeca koja sudjeluju u odlukama su više motivirana da ih poslušaju.

7.  Budite fleksibilni i prilagodite svoj roditeljski stil
Kako se vaše dijete mijenja, raste, morat ćete postepeno mijenjati i svoj roditeljski stil. Šanse su da ono što sa vašim djetetom sada uspjeva, neće 'upaliti' isto za godinu, dvije.

8. Pokažite da je vaša ljubav bezuvjetna
Kao roditelji odgovorni ste da ispravljate i upućujete svoju djecu. Ali način na koji to radite čini svu razliku u tome kako dijete to prima.
Težite da liječite i ohrabrujete, čak i kad disciplinirate. Pobrinite se da oni znaju da iako želite i očekujete bolje sljedeći put, vaša ljubav je tu bez obzira na sve.

9. Znajte vaše vlastite potrebe i granice kao roditelj
Suočite se s tim da ste nesavršen roditelj. Imate vrline i mane kao porodični lider. Prepoznajte svoje sposobnosti, a radite na svojim manama. Pokušajte da imate realna očekivanja od sebe, svog bračnog partnera i djece. Fokusirajte se na područja na kojima treba više poraditi.
 Oprostite sebi. Fokusiranje na lične potrebe ne čini vas sebičnim. Samo jednostavno znači da se brinete o svom biću, što je još jedna važna vrijednost za uzor vašoj djeci.

Izvor: KidsHealthfromNemours
Riječi doktora Stevena Dowshena
Pripremila i prevela: Azra Pandur