STVARI KOJE DJECA ZAISTA ŽELE DA RADITE S NJIMA


Da ih vozite na nastavu i trening, ili je to osmijeh i zagrljaj kada ih pozdravite poslije škole? Ako mislite na ovo drugo, u pravu ste, piše portal lifehack.org. 
"Šesnaest godina predavanja i davanja istog zadatka svake godine, me je dovelo do potpuno istog zaključka. 

Vidite, svake godine bih zamolila svoje učenike da mi daju savjete o tome kako biti bolja majka. Trebali su da razmišljaju o stvarima koje njihove majke ili staratelji čine za ili sa njima, a koje ih čine sretnim ili voljenim.Učionica bi utihnula dok bi učenici intenzivno pisali i to mnogo duže nego o nekoj drugoj temi. Često bi se osmjeh pojavio na njihovim licima dok su se prisjećali sretnih dana. Nakon čitanja njihovih odgovora, dodala bih na svoju listu sve ideje koje su navodili. Iznenađujuće, mnogi od odgovora su bili isti. Iz godine u godinu, u svakoj zemlji u kojoj sam predavala učenici bi govorili iste stvari i imali istu poruku: male stvari koje su njihove majke učinile za njih su im najviše značile i njih bi se najradije sjetili.
Nakon beskrajno dugih razgovora o ovoj temi sa svojim učenicima, postalo mi je jasno da su danas djeca i previše uključena u različite aktivnosti i da su zauzvrat sve manje u kontaktu sa samim sobom i sa svojom porodicom. Osim toga, mnogi učenici su mi rekli da bi stvarno željeli da imaju više vremena da se "samo igraju". 

Ovdje je popis od nekoliko stvari učenika širom svijeta, stvari koje najviše vole kod svojih majki.

1. Dođe u moju sobu noću, ušuška me i dugo mi priča priče o tome kada je ona bila mala.

2. Stalno me grli i često sa mnom sjedi i razgovara.

3. Provodi kvalitetno vrijeme samo sa mnom, bez drugih ljudi.

4. Zdravo me hrani, tako da odrastem zdrav.

5. Na večeri mi priča o onome što bi mogli zajedno raditi za vikend.

6. Noću dugo razgovara sa mnom o svačemu; ljubavi, školi, porodici itd

7. Dozvoli mi da se dugo igram napolju.

8. Legnemo pod deku i zajedno gledamo našu omiljenu seriju.

9. Disciplinuje me. Osjećam se kao da joj je stalo do mene.

10. Ostavlja posebne poruke na mom stolu ili u mojoj školskoj torbi.

Djeca su mudra i imaju tendenciju da vide svijet jednostavnije nego mi. Možda je vrijeme da počnemo prihvatati njihove savjete. Možda bismo se onda svi osjećali malo manje pod stresom i bili dovoljno zadovoljni činjenicom da su male stvari ponekad sasvim dovoljne.