DOZVOLITE DJETETU DA S VAMA PODIJELI SVOJA OSJEĆANJA

Dozvoliti djeci da iskažu svoja osjećanja i podijeliti sa njima njihovu sreću i bol je veoma važan princip u od­goju djece. Ako roditelji uspješno dopuste djeci da is­kažu svoja osjećanja, ona će im se uvijek vraćati tražeći njihovu pomoć u vezi bilo kojeg problema. Kada ro­ditelji ne dozvoljavaju djeci da iskažu svoja osjećanja, tada djeca zadržavaju stvari za sebe i neće im otkriti nijednu informaciju.
Ovo je ozbiljna greška koju prave mnogi roditelji. Usljed nje nastaje komunikacijski jaz između djeteta i roditelja. Djeca moraju iskazati svoja osjećanja ro­diteljima, inače će ona naći nekoga drugog s kim će porazgovarati, kao što je učitelj, savjetnik, prijatelj ili čak neko od njihovih vršnjaka, koji će ga pogrešno us­mjeriti.
Ovo, također, može biti početak skrivanja svih svojih osjećanja od svojih roditelja, što može voditi ka ozbiljnom problemu — da djeca ne slušaju svoje ro­ditelje ili ih uopće ne konsultuju kada imaju nekakav problem oko kojega je potrebno prodiskutirati.
Dopustite da vam navedemo jednosta­van primjer, ilustracije radi. Zamislite da vaše dijete dođe kući iz škole lošeg raspoloženja, žaleći se da je imalo problema s nekim od svojih vršnjaka. Neki ro­ditelji će direktno odgovoriti svome djetetu: "To nije problem. Ti si sada veliki momak i ne trebaš se brinuti oko malih stvari!" ne dozvoljavajući djetetu da iskaže svoja osjećanja. 
Ovo nije ispravan pristup kojim bi se riješio problem. Zatražite od djeteta da vam detaljno iznese problem i pokažite saosjećajnost prema njemu. Recite mu da biste i vi osjećali isto kada bi vam se desilo takvo nešto.
Upitajte ga da li želi da vi intervenišete i pomognete u rješavanju problema. Predložite nekoliko ideja kako bi se mogao riješiti problem, a njemu dopustite da, uz vašu uputu, izabere najpodesniju. Na ovaj način ste podijelili osjećanja s njim, pomogli mu da analizira problem i uoči prednosti i nedostatke sva­kog predloženog rješenja. 
Ovo je vrijedna vježba za vaše dijete. Vrijeme koje provedete s njim je veoma dobro utrošeno vrijeme i ono će cijeniti vaše razumije­vanje i to što ste bili s njim kada mu je bilo teško. Ono što njemu najviše treba jeste to da osjeti vašu potporu i ohrabrenje.