DJECA TRANZICIJE

'Djeca tranzicije' film je koji je režirao Matija Vukšić 2014.godine, a još ostavlja snažan dojam na gledaoce nakon gledanja. Prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Bavi se pitanjem kakvi će mladi i odrasli ljudi postati jednog dana takva djeca? Kroz šta sve prolaze u svom odrastanju? Jesu li djeca kapitalizma ili još uvijek djeca tranzicije?

David iz Slavonskog Broda ima osam i po godina i želi biti nogometna zvijezda (što sa sobom donosi slavu, uspjeh, auto i zgodnu curu). Koje dijete koje se aktivno bavi nogometom (ili nekim drugim sportom) to ne želi? Ali David je stvarno odličan i već su ga primijetili skauti iz najboljih europskih klubova. On igra na blatnjavim stadionima, otac mu je ujedno i trener, a trener otac. David odrasta i čeka poziv iz bijelog svijeta, kako bi nastavio Mandžukićevim koracima.
Lana iz Pitomače ima šest godina, još ne ide u školu, a kad odraste želi biti Jelena Karleuša. Želi biti lijepa, našminkana, senzualna, imati puno novca, novu frizuru i markiranu odjeću. Samo postoji jedan problem… Ona to već i sada ima. Ona još ne ide u školu, a već istovremeno ima mobitel i hrpu drugih (skupih) igračaka. U slobodno vrijeme voli pozirati i praviti se da nastupa. U njezinu odnosu s majkom teško je reći koja je glavna. U svakom slučaju, Lana je jako zaigrana.
Natalija iz mjestašca pokraj Huma na Sutli ima 10 godina i ide u četvrti razred. Živi na selu i njezina porodica/obitelj ima pravo malo imanje i brojne domaće životinje. One sa sobom donose i puno posla, ali neproporcionalno tome, baš i ne donose novac. Nataliju zbog toga maltretiraju u školi i prijete joj da će ju baciti s trajekta na izletu. Njezina učiteljica u tome ne vidi problem – ha, to je samo zadirkivanje vršnjaka. Ona je dio elite i štiti svoj materijalistički karakter. Natalija zato mijenja školu.
Marta iz Lobora ima 15 godina, ide u srednju školu, ima prijatelje i ne zna baš tačno šta želi postići sa svojim životom. Ko u toj dobi zna? Ima svoj profil na Facebooku i na mreži Ask.fm. Svakodnevno komunicira s vršnjacima, ulazi u rasprave, odgovara na pitanja, stavlja svoje slike i kratke videozapise. Nakon što u svoj dnevnik upiše: „Živite normalno i sjetite me se“, oduzima  život sebi. Marta je bila povučena djevojka, žrtva cyberbullyinga, a njezini roditelji (ni sestra) nisu slutili takvu tragediju.