}); ZABILJEŠKE JEDNOG UČITELJA (IDEJE I SAVJETI)

ZABILJEŠKE JEDNOG UČITELJA (IDEJE I SAVJETI)


● Učitelj mora biti stručnjak u svome poslu: znati što treba pružiti učenicima, znati kako to učiniti, ali mora biti i stručnjak za odgoj dakle opet znati što je odgoj i kako odgojno djelovati.
● Tek učitelj koji sebe zna učiti zna učiti učenika. 
● Učiteljstvo se mora učiti – u toku školovanja i samostalno cijeli radni vijek.
● Učitelji moraju i sami biti istraživači ukoliko to žele naučiti djecu. 
● Nedostatak učitelja u nekom društvu dokaz je odsutnosti sistema u školstvu i jasnog cilja razvitka društva i njegove perspektive – u osnovi, to je situacija ili trenutak visokog rizika (uvjetno rečeno).

Učitelj, a on je i razrednik, mora biti tako obrazovan da je spreman mijenjati sebe, jer će samo tako moći mijenjati i druge i utjecati na druge. 

● Učitelj svojim radom mora stvoriti klimu kooperativnosti među učenicima, a ne kompromisa ili kompetencije.

● Učitelj mora imati takve kriterije u ocjenjivanju da učenici sami steknu kriterije samoocjenjivanja i vrednovanja.

● Odgoj odgojitelja postavlja pitanje na kojem akademskom stepenu, treba organizirati njihovo obrazovanje i na kojem (čijem) iskustvu će se ono provesti,nekih drugih ili svih zajedno. O stepenu obrazovanja ovisi i njihov ugled, ali je isto tako važno, uz rang, da se trajanje i rang određuje prema sadržajima koje treba savladati.

 ● Učiteljski posao nije znanstveni kao što je u matematici, fizici, već je on nepredvidiv pa je učitelj uvijek na probi i uvijek je prisutan rizik.

● Buduće učitelje, odgajatelje, treba odgajati kao pedagoške stvaratelje, koji se svaki dan i na svakom problemu moraju dokazati.

 ● Učiteljstvo nije samo jedna od mnogih profesija... to je oblik u kojem čovjek postoji. (vjerojatno smo zbog toga mi uvijek i učitelji i učenici!)

 ● ako učitelj poučava 30 učenika, onda to zahtijeva niz umijeća pa to sliči žongleru u cirkusu koji u isto vrijeme mora na štapovima vrtjeti nekoliko tanjira.


     Učitelj, kao i svaki stvaralac, mora biti kreativni neposlušnik – dakle, ne se strogo držati postojećeg, propisanog, već biti spreman na rizik uspjeha (i neuspjeha) uvijek s nekom vizijom novog, drukčijeg, boljeg... 
     Taj se kreativni neposlušnik mora odgojiti, on nije rođen i ne može baš sve sam stvoriti. Mentori i savjetnici učiteljima koji su tek počeli moraju nekoliko godina pratiti rad učitelja, ali i sami onda biti kreativni neposlušnici, jer tek tada mogu to nekomu prenijeti. Oni tada nisu tek »materijalna« podloga i potpora, već, što i jest najvažnije, moralna potpora takvim učiteljima u njihovom nastojanju da postanu pravim učiteljima.

● jedan mogući silogizam: ako bez dobrog odgoja nema dobre budućnosti, onda zaista bez dobrog učitelja nema dobrog odgoja, dakle bez dobrog učitelja nema dobre budućnosti; škola je dakle osnova dobre budućnosti (dakako, škola nije jedini faktor odgoja pa onda i razvitka društva, ali je svakako važan).

● Učitelj je temelj svih promjena u školstvu pa onda i u društvu, a to posebno vrijedi za osnovnu školu. Da bi to mogao biti, učitelj se mora trajno i kvalitetno obrazovati. 

● »Kuje hladno željezo učitelj koji pokušava poučiti učenika, a da ga ne nadahnjuje.« (Thomas Mann) 

● »Vrhunska je umjetnost učitelja probuditi radost u stvaralačkom izrazu i spoznaji.« (anonimus) 

● »Uči i naučit ćeš nešto, poučavaj i naučit ćeš mnogo više.« (anonimus) 

● »Nije važno što je uliveno u učenika, već što je zasađeno.« (Hildebrand)

Pripremio: Učitelj 21. vijeka Team