}); STVARNI RAZGOVOR ZA PRAVE UČITELJE

STVARNI RAZGOVOR ZA PRAVE UČITELJE

Knjiga "Stvarni razgovor za prave učitelje" namijenjena je svim učiteljima, profesorima i studentima učiteljskih i nastavničkih studija.
Autor Rafe Esquith trideset i osam je godina učitelj razredne nastave u osnovnoj školi Hobart u Los Angelesu. Proglašen je najboljim učiteljem razredne nastave u SAD-u. Jedini je učitelj koji je nagrađen predsjednikovom Nacionalnom medaljom za umjetnost, a osim te nagrade dobio je i niz drugih te gostovao u različitim časopisima i emisijama. Autor je niza knjiga, od kojih su najpoznatije Teach Like Your Hair’s on Fire, There Are No Shortcuts te Lighting Their Fires: Raising Extraordinary Children in a Mixed-up,

240
Muddled-up, Shook-up World koje su omiljene među učiteljima jer kroz nekonvencionalni smisao za humor i poučne izreke daje savjete svojim sadašnjim i budućim kolegama.
Knjiga sadrži prolog, tri cjeline, dvadeset i pet poglavlja, epilog i dva dodatka. Na kraju svakog poglavlja autor nudi prosječno desetak savjeta za razmatranje. U prologu pod nazivom „Sikstinska kapela i kuhinja moje supruge“ autor se uspoređuje s Michelangelom koji je nakon dvadeset i tri godine rada dovršio strop Sikstinkse kapele i ostao umjetnik, baš kao i on koji je i nakon tridesetak godina ostao učitelj u razredu. Kao što se i danas promatraju Michelangove slike, tako i učitelj može promatrati životne slike učenika. Autor ne osuđuje one učitelje koji nisu predani i koji su nakon nekog vremena napustili učionicu, ali naglašava kako dugogodišnje iskustvo i profesionalna zrelost može promijeniti živote djece i doći do one djece koja su na početku rada bila izvan dosega. Smatra se sretnim čovjekom jer je prisutan u sretnim trenucima mladih ljudi koji otkrivaju najbolje u sebi u učionici pedeset i šest. S druge, privatne, strane također je sretan, ali željenu novu kuhinju njegova žena bi mogla dobiti tek za četiristo i sedamdeset godina rada u školi. Autor smatra da bi ova knjiga trebala inspirirati mlade učitelje kako se naučiti nositi s nemogućim situacijama, a istovremeno hvali „herojske veterane“ koji su i dalje u učionicama unatoč nepravednom društvenom tretmanu.