MI NISMO UČITELJI PREDMETA, MI SMO UČITELJI GRAĐANA BUDUĆNOSTI!Conor Galvin, predavač i istraživač s College of Human Sciences, UCD Dublin, na konferenciji SIRikt jednom prilikom je održao aktuelno predavanje o digitalnim životima i aktivnom građanstvu. Glavna pitanja koja postavlja su što znači biti građanin u našem digitalnom svijetu i što škole mogu i trebaju učiniti da pomognu mladim ljudima u njihovim susretima s izazovima digitalnog doba.
Je li dovoljno da kurikulum digitalnog građanstva obuhvati teme koje će pomoći mladim ljudima da budu sigurni online i da ne naprave nešto zbog čega će kasnije požaliti? Svakako ne. Te kompetencije su svakako nužne za opstanak u digitalnom svijetu, ali cjeloviti kurikulum digitalnog građanstva prema Galvinu treba sadržavati ove teme:

Privatnost
Samoizražavanje i identitet
Vlasništvo i autorstvo
Kredibilitet osoba i informacija
Participacija i ponašanje u virtualnim prostorima.

     U vrijeme izlaganja naših života na Facebooku ili na YouTube-u, važno je znati kako sačuvati vlastitu privatnost te kako graditi svoj virtualni identitet kao dio našeg cjelovitog identiteta. Trebamo biti svjesni da objavom i najmanjeg djelića informacije na Internetu ostavljamo trajni digitalni otisak koji utječe na naš kredibilitet.

     Conor Galvin spominje mnoge reference, pa tako i Michaela Wescha čiji se intervju na temu digitalnog građanstva može vidjeti na YouTube-u na adresi 
http://www.youtube.com/watch?v=tQWBqbjEB-0.  

     Wesch smatra da je u kurikulumima škola i fakulteta tehnologija prisutna uglavnom kao alat, dok očekujemo da će se odgojni aspekt korištenja tehnologije dogoditi sam po sebi. Naprotiv, učenicima i studentima je potrebna edukacija o tome kako tehnologija mijenja svijet oko nas, kako utječe na nas. 

     Trebamo redefinirati pismenost na način da ne uključuje samo čitanje i pisanje, već i digitalne kompetencije, kao i razvijati kritičko mišljenje na našem putu ka potpunijoj participaciji u svijetu koji se u sve većoj mjeri digitalizira. 
     Tako Eric Schmidt, izvršni predsjednik Google-a, u svom govoru o budućnosti identiteta i građanstva na Cambridgeu, napominje da će u skoroj budućnosti biti više virtualnih identiteta nego onih stvarnih
 https://www.youtube.com/watch?v=fNkWOCoj7SU. Stanley Aronowitz, profesor sociologije, edukacije i kulturoloških studija u Graduate Center, City University of New York, smatra da današnji obrazovni sistem favorizira spremnost za posao u odnosu na druge odgojne i obrazovne vrijednosti.

Galvin je predavanje završio rečenicom :" Mi nismo učitelji predmeta, mi smo učitelji budućih građana. Umjesto da poučavamo učenike spremnosti za posao trebamo ih poučavati spremnosti za život."