LABUD

Labudovima (lat. Cygnus) se naziva rod ptica iz reda patkarica. Unutar reda patkarica, labudovi su dio potporodice gušćarica. Rod Olor, koji više nije priznat nekada je činio s rodom cygnus tribus u porodici pataka. Vrsta Olor cygnus danas se naziva Cygnus cygnus (Linnaeus, 1758), a Olor buccinator - Cygnus buccinator Richardson, 1832
Perje labudova je ili potpuno bijelo, ili je mješavina crnog i bijelog, pri čemu bijela varijanta može ponekad imati crne vrškove krilaCrni labudovi su jedina crna vrsta labudova. Imaju bijele vrškove krila i izraženo crveno obojene kljunove. Mužjaci i ženke su uvijek vrlo slični, bez spolnog dimorfizma.
Noge labuda su kratke, snažne i imaju razvijene plivaće kožice. Zbog položaja nogu koje su prilagođenije plivanju labud hoda gegajući se lijevo-desno i djeluje prilično nespretno.

Labudovi su aktivni danju i većinu vremena provode u vodi. Zimi se okupljaju u jata od po 100 i više primjeraka. Tokom ljeta, u jatima se okupljaju samo labudovi koji se ne gnijezde.

Glas koji labud ispušta liči na glasno šuštanje i takozvano siktanje. Tokom ljeta se ne oglašava, ali pera na krilima proizvode jedinstveni zvuk koji im služi umjesto oglašavanja, da bi se jato održalo na okupu.

Labudovi su monogamni. Žive u parovima dugi niz godina i vrlo su pažljivi partneri. Spolnu zrelost dostižu s 3 godine. Par labudova uspostavlja i brani svoju teritoriju u razdoblju gniježđenja, u ožujku ili travnju.
Oba roditelja zajedno brinu o mladuncima. Ostaju s njima do godine dana.
Navodi o životnom vijeku labudova su vrlo različiti. Kreću se od 19 pa do 50 godina, a dijelom i puno više od toga.