KORIŠTENJE FACEBOOKA U NASTAVI HISTORIJE


Facebook je definitivno svjetska društvena mreža koja se veličinom može natjecati sa najmnogoljudnijim državama poput Kine i Indije. Uz osnovnu namjenu virtualnog prijateljstva i širenja informacija Facebook ima određene potencijale za primjenu u obrazovanju.
Od uvođenja novog izgleda profila nazvanog Timeline u septembru 2011. godine,Facebook ima zgodan način prikazivanja historijskih događaja poput vremenske crte koja se koristi u tradicionalnoj nastavi historije. 
Učenici koriste više društvenih mreža, a gotovo 95% ih ima barem jedan profil na Facebooku. Učenici znaju koji su glavni elementi izrade profila od vremena i mjesta rođenja, školovanja, posla, rodbinskih veza i prijatelja. Vrlo su vješti u grafičkom uređivanju svojih profilnih fotografija ili naslovnih slika (cover). Dio učenika koristi te virtualne profile kako bi sebe prikazali na drugačiji način od svakodnevice i u biti oni stvaraju svoj alter ego. Obzirom na navedeno možemo na kreativan način iskoristiti tu njihovu naviku za nastavu historije. 
Jedan nastavnikj je to uradio na ovaj način :

Nakon završetka obrade gradiva učenicima je za zadaću zadao zadatak izraditi tri Facebook profila. Doduše kako nije poželjno da se kreiraju lažni profili napomenuo im je da te Facebook profile izrade na papiru. Uz osnovne podatke o osobi, morali su dodati grafičke materijale i objaviti nekoliko statusa koji imaju veze sa dotičnom osobom. Zadane ličnosti su bile Filip II., Aleksandar III. i Aristotel. Učenici su za izvršenje zadatka imali sedmicu dana vremena i sa oduševljenjem su prihvatili ovakav zadatak.
Radovi koji se nastali kvalitetom su u rasponu od dovoljnih do izvrsnih uz vrlo kvalitetne dizajnerske ideje. Većina učenika je zadatak dobro protumačila i na prikazanim zadaćama je vidljivo da su uložili dosta truda. Prikazali su u većini slučajeva imaju dobar pregled gradiva te da znaju izdvojiti bitnije od nebitnih informacija u skladu s formatom zadatka koji su dobili. Primjeri profila: Na primjerima profila Filipa II. učenici su prikazali: lik Filipa II., falangu da je u kompliciranoj vezi s Olimpijkom, Euridikom, Audatom, Filinom… da radi organiziranje i uvježbavanje makedonske vojske mjesto života u statusima su napisali da je ponosan na Aleksandra koji je pobijedio kod Issa (iako nisu provjerili vremenski slijed prema kojem je navedena bitka bila tri godine poslije smrti Filipa II.), pohvaljuje svoje vojnike poslije bitke, ponosan je na sina. Na primjerima profila Aleksandra III. učenici su: prikazali Aleksandra (borbu sa Darijem III., na Bukefalu) – crtežima ili grafikama s interneta napisali mu ime i imena prijatelja na grčkom alfabetu odredili mjesto i vrijeme rođenja odredili kojoj dinastiji pripada kao ljubavne veze istaknuli Roksanu i Stateiru kao učitelja istaknuli Aristotela (koji mu ostavlja poruku „Sreća je smisao i svrha života, jedini cilj čovjekova postojanja. Zapamti to!“) ,među fotografije uvrstili kartu njegovih osvajanja u statuse upisali da je falanga spremna za boj, da je sudjelovao u bitci kod Isse.
Na primjerima profila Aristotela učenici su: crtežima ili grafikama s interneta prikazali Aristotela odredili vrijeme i mjesto rođenja (prikazali na mini karti u profilu) definirali njegovo zanimanje kao filozof i Aleksandrov učitelj, mjesto zaposlenja „filozofska škola Lykeon“ citirali njegove misli (Čovjek nije ni zvijer ni bog, pa da je sam sebi dovoljan. Ako sve što postoji ima mjesto i to će mjesto imati mjesto, i tako dalje u beskonačnost. Hrabrost je vrlina na osnovu koje ljudi u opasnosti čine plemenita djela. i dr.) u statuse upisali: otkriva metafiziku, zemlja je u središtu svega postojećeg među prijatelje mu upisali antičke povijesne ličnosti vodili razgovore sa Aleksandrom i Audatom njegove statuse su „lajkali“ Filip Osvajač Drugi, Aleksandar Veliki, Ahilej, Audata, Olimpija, Nikon, Eratosten, August i dr. Vrijedi istaknuti da je dio učenika prema uputama iskoristimo mogućnost da se na profilima i našalili u skladu sa temom, pa tako npr. Aleksandar vodi razgovor (chat) sa Stateirom II., status „Aleksandros made a new high score in Icy Tower“, „Aleksandar poziva na događaj „Bitka kod Hidaspa“ na koju će se odazvati 87.221 prijatelj, a možda ih dođe još 17.191.“ ili Aristotel upozorava Filipa II. da mu sin nije došao na nastavu. Dio učenika koji zadatak nije shvatio dovoljno ozbiljno je u većini slučajeva pretjerao sa pokušajem humorističkog pristupa ili su informacije bile potpuno nebitne za profil koji su morali izraditi.