KO SU INDIGO DJECA ? (ISKUSTVA RODITELJA)     Indigo djeca su fenomen koji zadnjih nekoliko desetaka godina zbunjuje javnost. Neki ih nazivaju čudacima, svemircima, prorocima, drugi vjeruju da su ona nadnaravna ljudska bića koja mogu izvoditi čuda ili fizički mijenjati stvari, te da su na svijet došli kako bi čovječanstvu pokazali put prema duhovnoj ravnoteži.
    Međutim, radi se o kreativnoj djeci izuzetne inteligencije, snažno razvijene intuicije i senzibilnosti.  Karakterizira ih ekstremna fizička i emotivna osjetljivost. Intenzivno osjećaju mirise, buku, vrućinu, jarke boje ili gužvu.      Duboko su zabrinuti ljudskom nepravdom, nesrećama, siromaštvom i slično. Znaju imati snove ili vizije koje prepričavaju okolini.

     Uvjereni su da su rođeni u krivo vrijeme na krivom mjestu. Često se osjećaju i ponašaju kao da su kraljevskog porijekla, ne vole autoritet, posebno ako im upućen zahtjev nije obrazložen ili ukoliko nemaju izbora. Često dolaze u sukob s okolinom jer ne dozvoljavaju da se njima manipulira. Mrze čekanja u redu, imaju samopoštovanja i nisu stidljivi u svojim zahtjevima.
     U školi se uglavnom dosađuju i teško koncentriraju na nastavu. Smatraju da im obrazovni sustav nije dorastao, da je prespor te površan u informacijama. Asocijalni su i često se zatvaraju u svoj svijet, jer se osjećaju kao da ih niko ne razumije.
     Karakteristike Indigo djece po kojima ih roditelji mogu prepoznati: vole bajke i dupine, tragaju za pravim prijateljstvima, vole boravak u prirodi i privrženi su životinjama, imaju velike i mudre oči, energična su i aktivna, vole kristale, meditaciju i yogu, izuzetno su inteligentna te uvijek puna pitanja i zahtjeva, odmah znaju sviđa li im se neko ili ne, u školi im brzo postane dosadno i vrlo su osjećajni.

     Nataša Kern, majka jednog takvog djeteta je ispričala: 
Ova djeca mogu biti vrlo bistra, vrlo šarmantna, ali i nemoguća za suživot. Ona razmišljaju o zabavnim i kreativnim stvarima strahovitom brzinom. Dok pokušavate ugasiti vatru koju su izazvali pekući sljezove kolačiće na peći, već su u kadi pokušavajući utvrditi hoće li zlatna ribica preživjeti u vrućoj vodi.
     Otac indigo djevojčice iz Latvije:
Ona ležerno prepričava svoje snove u kojima putuje svijetom i svemirom. Također, uvijek zna kad nešto nije uredu s traktorom. Ne znam kako to uspijeva, ali uvijek zna kada nešto nije uredu s mašinom.
     Naziv indigo djeca potječe od boje njihove aure, tamnoplave ili ljubičaste. Ona simbolizira "treće oko", centar odgovoran za intuiciju i psihičke sposobnosti. Prvo Indigo dijete je otkriveno 1984. godine u Kini. Zbog njegovih sposobnosti nazvali su ga super dijete iz Kine.
Postoje i kristalna djeca