KAKO DJETETU REĆI 'NE'?Dijete vas stalno nešto moljaka. Kad mu kažete “ne”, naljuti se na vas i počne praviti scene. Svojom tvrdoglavošću iskušava vaše strpljenje do krajnjih granica. Nikako ga ne možete urazumiti i natjerati da se smiri. Na koncu vam bude dosta natezanja, pa preko volje kažete djetetu: “Ma nek ti bude!” I tako se uvijek ponavlja ista priča.No budite uvjereni da tom problemu ima lijeka. Prije nego bilo što poduzmete, razmislite o tome zašto je ponekad sasvim na mjestu djetetu reći “ne”.

ŠTA TREBATE IMATI NA UMU?
Nije okrutno djetetu reći “ne”. Neki se roditelji ne bi složili s tom tvrdnjom. Oni će možda reći: “Djeci treba obrazložiti svoje mišljenje. S njima treba strpljivo razgovarati, ponekad čak i pregovarati. Nije dobro reći djetetu ‘ne’ da se ne bi uvrijedilo ili naljutilo.”

Istina, djetetu vjerojatno neće biti po volji kad mu pokažete da nećete popustiti. Ali ako tako postupite, pružit ćete mu važnu pouku, naime da u životu ne može uvijek tjerati po svom i da u nekim situacijama jednostavno mora slušati druge. S druge strane, budete li mu stalno popuštali, dijete će vas manje slušati. 
Vidjet će da može vama manipulirati i da samo treba zaplakati, pa će dobiti što god poželi. S vremenom će se naviknuti na to da uvijek sve mora biti po njegovom. Sve će vas manje poštovati i ljutit će se na vas ako mu ponekad nešto ne dozvolite. Šta drugo i očekivati od djeteta kojemu roditelj dopušta da ga vrti oko malog prsta?

Ako djetetu kažete “ne” onda kad je to na mjestu, pružate mu pouku koja će mu itekako koristiti u životu. Time što niste previše popustljivi prema djetetu pomažete mu da shvati koliko je važno obuzdavati svoje želje i porive. Ako dijete usvoji tu važnu pouku, manja je vjerojatnost da će u tinejdžerskim godinama pokleknuti pred iskušenjem da uzme drogu i sl.

Time što ponekad kažete “ne” pomažete svom djetetu da jednog dana postane zreo i razborit čovjek. “Ruku na srce, ni mi odrasli ne dobijemo uvijek sve što poželimo”, piše uvaženi američki psiholog dr. David Walsh. “Svojoj djeci činimo medvjeđu uslugu kad im puštamo da sve bude po njihovom. Tako ih zapravo učimo da će drugi uvijek plesati kako oni sviraju, a to nije tačno.”

ŠTA MOŽETE UČINITI?

Imajte na umu cilj koji želite postići. Kao roditelj sigurno želite da vaše dijete jednog dana postane razumna i uravnotežena odrasla osoba. Ali teško ćete ostvariti taj cilj budete li mu uvijek puštali sve na volju. Zato roditelji mudro postupaju ako se ne ustežu reći djetetu “ne” kad je to potrebno. Takav odgoj neće nauditi vašem djetetu, već će mu biti na korist.

Budite odlučni kad djetetu kažete “ne”. Ne trebate nadugo i naširoko raspredati o tome zašto ste rekli “ne” kao da očekujete da se dijete složi s vašom odlukom. Naravno, kako djeca rastu tako razvijaju sposobnost prosuđivanja koja je “iskustvom izvježbana za razlikovanje dobra i zla”  Nema ništa loše u tome da sa svojim sinom ili kćeri razgovarate o situaciji u kojoj ste donijeli određenu odluku. Međutim, ne bi bilo dobro da se s malom djecom unedogled raspravljate oko toga zašto ste im rekli “ne”. Što se više budete natezali i raspravljali s djetetom, to će ono više misliti kako vas može nagovoriti da se predomislite.

Ostanite pri svojoj odluci. Dijete će vas katkad uporno moljakati ili cendrati kako bi vas navelo da popustite. Što možete učiniti kad se dijete tako ponaša kod kuće? Nemojte pokazati da ste slabi na njegove suze. Pedagoginja Nancy Samalin savjetuje roditeljima da kažu djetetu: “Ako ti se plače, slobodno plači, ali ja to ne želim slušati. Otiđi lijepo u svoju sobu. Ondje možeš plakati do mile volje.” U početku će vam možda biti teško reći takvo što, a i vaše se dijete možda neće odmah pomiriti s onim što mu kažete. No vjerojatno će se manje opirati kad shvati da čvrsto stojite iza svojih riječi. 

Nemojte djetetu reći “ne” samo zato da mu pokažete ko je gazda u kući

Budite razumni. Nemojte djetetu reći “ne” samo zato da mu pokažete ko je gazda u kući. Umjesto toga pokažite da ste razumni. Postoje situacije u kojima je sasvim u redu udovoljiti onome što vas dijete moli — naravno, ako to ne činite samo zato što ste slabi na njegove suze i ako ono ne traži od 
vas nešto što bi bilo neispravno. 

POGLEDAJ: