DJECA VAS PITAJU O IZBJEGLICAMA ? OVAKO IM MOŽETE OBJASNITI SITUACIJU

Vaš mališan možda ne gleda izravne prijenose o izbjegličkoj krizi, ali posljednjih je mjeseci svakako suočen s pojmom izbjeglištva te situaciju usputno poprati između crtića i omiljenog sitcoma. Zasigurno vas je već upitao ili će vas upitati o teškoj situaciji koja pogađa stotine hiljada ljudi.
Ne ignorirajte dijete ako se zainteresira za novonastalu situaciju jer ono od vas očekuje istinu. Nikako ne dopustite da mu iskrivljenu sliku predstavljaju u vrtiću ili školi, jer djeca su sklona polovične informacije dobivene u kući, širiti dalje kao da je riječ o potpunoj istini.


Školarci su u stanju iskazati empatiju
Školarci su dovoljno veliki da se mogu poistovjetiti s djecom koja su ostala bez doma. Oni imaju iskustvo gubitka osobnih stvari, omiljenih igračaka, a ponekad i osoba pa s njima možete otvoreno popričati o situaciji. Objasnite im kako je razlog ove situacije rat u njihovoj zemlji koji ih tjera da idu za boljim životom.

Iskoristite ovu nesretnu situaciju kako biste s djetetom porazgovarali o situacijama koje nas ponekad znaju iznenaditi i promjeniti nam život. Potaknite ga da razmisli o tome koliko je sretan jer ima svoju kuću, svoju sobu, svoje roditelje, prijatelje, može odlaziti u školu i baviti se raznim aktivnostima.

Pred djetetom nastojte izbaciti sve političke konotacije i aluzije na (ne)sposobnost trenutne vlasti, vjerske i ideološke razlike i netrpeljivost. Takve razgovore ostavite za vrijeme kada dijete nije u prostoriji, a njemu dajte do znanja da je riječ o ljudima, o djeci koja imaju svoju priču, svoj život koji su morali ostaviti kako bi došli na mjesto koje će za njih biti sigurnije.
POGLEDAJ: