KAKO POBOLJŠATI KOMUNIKACIJU S UČITELJIMA

KAKO POBOLJŠATI KOMUNIKACIJU S UČITELJIMAPrvi kontakt s učiteljicom ili učiteljem vašeg djeteta je u puno pogleda važan. Za vrijeme tog kratkog susreta, stav koji ćete zauzeti pomaže ili odmaže razvitku i izgradnji međusobnog povjerenja. Svakako je najbolje da prvi kontakt ostvarite susretom, ali ako niste u mogućnosti, neka to bude telefonski poziv.
Dobro vrijeme za prvi individualni razgovor je tokom prve sedmice škole. To i roditeljima i učiteljima daje mogućnost razgovora neopterećenog eventualnim pritužbama. U suprotnom, prvi kontakt s učiteljem može biti neugodan.
Naime, učitelji najčešće zovu na razgovor kako bi iskazali zabrinutost zbog nepoželjnog ponašanja djeteta ili problema vezanih uz učenje. Takav prvi kontakt roditelje stavlja u obrambenu poziciju zbog čega je daljnja komunikacija otežana.

Tokom prve sedmic škole, učitelj vjerojatno zna vrlo malo o vašem djetetu. Stoga ste već pri prvom susretu u poziciji da učitelju pružite korisne informacije. Isto tako, dajte učitelju na znanje da ima vašu punu podršku i da ste voljni surađivati. Ostavite učitelju svoj broj telefona te recite kako vas uvijek slobodno može kontaktirati. Tako će učitelj od početka znati da želite raditi s njim, a ne protiv njega, za dobrobit vašeg djeteta. Ne trebate imati osjećaj da gnjavite ili da zahtjevate "specijalni tretman".
Vi jednostavno pokazujete da za svoje dijete želite najbolje.

Ukoliko u međuvremenu nije bilo potrebe za informativnim razgovorom, nakon nekoliko nedelja od početka škole, ponovo nazovite kako biste dobili informaciju o djetetovom napretku.
Čak i ako se dijete dobro snašlo i učitelj nema primjedbi, nastojte dogovoriti susret, pri kojemu su najprikladnija sljedeća pitanja:
  • Za prvačiće:
- Kako se dijete snalazi u grupi?
- Sudjeluje li u zajedničkim aktivnostima?
- Na koji način mogu pomoći djetetu da svlada određeno gradivo?
- Možete li mi reći više o programu čitanja?
  • Drugi i treći razred:
- Ima li moje dijete poteškoća s nekim konkretnim vještinama?
- Kako mu možemo pomoći da ih svlada?
- Ima li moje dijete ikakvih poteškoća koje bi ga mogle ometati u budućnosti?

Kako ostvariti zdravu i konstruktivnu komunikaciju i suradnju s učiteljem

  • Neka vaš svaki susret s učiteljem bude svrhovit
Jeste li se već susreli s učiteljem? Je li razlog susreta bio vaša zabrinutost zbog slabe vještine pisanja vašeg djeteta ili ste došli po test s rezultatima? Ove dvije situacije su potpuno različite i zahtijevaju drugačiju pripremu za razgovor.

Kad zatražite hitan individualni razgovor, uvijek učitelju najavite svoje razloge. Time mu omogućujete pripremu, te za obje strane jednostavniji i kooperativniji tok razgovora.
  • Praktično isplanirajte i organizirajte razgovor
Zapišite sva pitanja koja želite postaviti učitelju. Tokom tog procesa ćete izdvojiti najvažnija, jezgrovita pitanja na koja ćete dobiti i jasne, preciznije odgovore.

Neka dogovoreno vrijeme sastanka bude praktično učitelju. Tako će biti u mogućnosti prikupiti sve informacije koje su vam potrebne i imati dovoljno vremena za razgovor s vama. U suprotnom, neplanirani sastanak može biti frustrirajuć i za roditelja i za učitelja.
  • Budite fokusirani
Pokušajte se zadržati na temi koja je glavni razlog vašeg sastanka s učiteljem, jer je vrijeme uvijek ograničeno. Ako u planu i imate nekoliko točaka, nastojte da sastanak ne bude predug.
Informativni razgovori koji traju duže od 40 minuta mogu biti zamorni i za roditelje i za učitelja. Ako niste uspjeli proći sve što ste željeli, radije zakažite novi sastanak. Do idućeg puta imate priliku još jednom promisliti o prethodnim dogovorima i revidirati ih, ako je potrebno.
  • Pozitivan stav
Tokom sastanka budite pozitivni. Znajte da vaš stav ne odražavaju samo vaše riječi, već i boja vašeg glasa, mimika lica i govor tijela. Ukoliko ste jako glasni, izražavate dominaciju. Kruto držanje poručuje ljutnju ili neodobravanje.
Uvijek pozorno slušajte i pokažite entuzijazam, budite otvoreni i kooperativni. Ako zauzmete neprijateljski ili obrambeni stav, vaš razgovor će biti neuspješan. Čak i ako učitelj ima pritužbe na ponašanje vašeg djeteta ili vam predočuje loše rezultate, pokušajte ostati objektivni. To nije nimalo jednostavno jer se radi o vašem djetetu, ali ukoliko zajedno ne pronađete način kojim ćete pokušati riješiti problem, teškoće će se nagomilavati. Izborite se za dobru suradnju s učiteljem vašeg djeteta.
  • Osigurajte djetetov napredak
Ukoliko se vaše dijete uspješno nosi sa školskim obvezama, u suradnji s učiteljem se pobrinite da tako i ostane. Ukoliko ima poteškoća, uvjerite se da je učitelj prepoznao problem, te da ima ideju i prijedlog kako pomoći učeniku. Mnogi su roditelji  obeshrabreni i ogorčeni kad učitelji ističu probleme, a ne nude rješenja. Ne dopustite da se to dogodi. Ako vam učitelj nije u mogućnosti odmah dati smjernice, svakako je potrebano dogovoriti ponovni sastanak.

Zamolite učitelja neka vam da primjere iz svakodnevnog rada, kako biste bolje razumjeli prednosti i slabosti vašeg školarca. Na taj ćete način uvidjeti ima li napretka od vašeg zadnjeg informativnog razgovora. Ako nema poboljšanja ili je problem još veći, jesu li iskušane i druge metode i korišteni drugi materijali? Kako vi kao roditelj trebate raditi s djetetom kod kuće?
  • Otvaranje nove teme
Kad ste postigli dogovor oko teme koja je razlog vašeg dolaska, nema potrebe unedogled nastavljati istu diskusiju. Time ćete samo otvarati nova pitanja koja mogu poremetiti prethodni dogovor. Radije se dotaknite nove teme i uvidjeti ćete da će razgovor biti vrlo produktivan.
  • Potrebno je razumjeti informaciju
Potrudite se razumjeti informacije koje primate od učitelja. Učitelji često koriste stručnu terminologiju i ne treba vam biti neugodno zatražiti objašnjenje. Ako ste zbunjeni ili nesigurni, vaše dijete neće imati koristi, a učenje može biti otežano. Na kraju sastanka trebate biti sigurni da ste razumjeli sve informacije koje ste dobili od učitelja.

PC ŠKOLARAC GOOGLE+