''DR.SEUSS' JE BIO ODBIJEN 27 PUTA PRIJE NEGO ŠTO JE POSTAO SENZACIJA

Theodor Geisel (1904-1991) je bio američki pisac i ilustrator, a širom svijeta je poznat kao Dr.Seuss. 
Pisao je i ilustrovao knjige za djecu, koje su do danas prodate u 600 miliona primjeraka, ali kada je počinjao, mnogi nisu vidjeli ništa posebno u njegovom stvaralaštvu.
Prije nego što je postao kultni autor dječijih knjiga i ikona američke kulture, Theodor Geisel nije nailazio na razumijevanje za svoje ideje. Izdavači su mu prvu knjigu (u originalu nazvanu Priča bolja od svih) odbili čak 27 puta smatrajući je nezanimljivom, loše ilustrovanom i rimu u kojoj je pisana – zastarjelom. Nakon posljednjeg odbijanja šetao je Njujorkom i planirao da po dolasku kući spali tekst. Naleteo je na Marshalla McClintocka, svog starog školskog druga koji je malo prije susreta postao mlađi urednik u jednoj izdavačkoj kući. Da li iz sažaljenja ili istinske vjere u svog prijatelja, riješio je da mu pomogne. Taj susret je promjenio život Theodora Geisela i neposredno živote generacija djece koja će odrastati čitajući njegove knjige. 
Privijenac je izdat. O tom sudbonosnom susretu Dr.Seuss je rekao: “Da sam tog dana išao drugom stranom ulice, danas bih držao radnju za hemijsko čišćenje”. 
U znak zahvalnosti prema Marshallu McClintocku, promijenio je ime glavnog lika svoje knjige u Marco, što je bilo ime prijateljevog sina, a knjigu je posvetio njegovoj ženi Helen. Iako je najpoznatiji američki pisac za djecu, Dr.Seuss je kod nas poznat zahvaljujući filmovima nastalim prema njegovim knjigama Kako je Grinč ukrao Božić, Mačak u šeširu, Horton i Loraks. Napisao je i ilustrovao oko 50 knjiga, od kojih su mnoge adaptirane za televiziju, film ili pozorište. 
Dr Seuss je od nagrada osvojio sve što se moglo osvojiti: 3 Kaldekot priznanja, književnu nagradu Pibadi, dva Emija, dva Oskara i Pulicerovu nagradu. Američka pošta je u njegovu čast izdala i komemorativnu marku povodom stogodišnjice rođenja.

Dr Suess se kroz svoje knjige obraća djeci pokušavajući da u njima probudi ideju samostalnosti i da pokaže gdje ih vrijednosti kao što su upornost i istrajnost mogu odvesti, kao i da nikada ne odustaju od sanjarenja i maštanja. To možda jesu motivi njegovih knjiga ali su i motivi njegovog života, principi koji su od Theodora Geisela napravili sretnu i ostvarenu osobu. Ovo su neki od čuvenih stihova iz njegovih knjiga: Mozak ti je u glavi,Dr Seuss
U cipelama su ti noge,
Okreni se u kom pravcu
Želiš da te vode.
Znaš što znaš ,
I prepušten si sebi,
Ti si taj koji odlučuje
Išao gdje bi.

Misli i lijevo i desno,
Misli i gore i dole,
O, šta sve možeš da smisliš,
Samo uz malo volje!

Ukoliko neko, kao i ti,
Ne želi to baš jako,
Ništa neće biti bolje,
Eto to ti je tako.

Danas si ti najviše ti,
I to je istina sva,
Na svijetu ne postoji niko,
Ko je više od mene ja.