EIFFELOV TORANJ - ZAŠTO JE SAGRAĐEN EIFFELOV TORANJ U PARIZU?

Eiffelov toranj projektiran je za potrebe Pariške izložbe što je održana 1889 godine. Cilj je bio da taj toranj bude simbol i glavna atrakcija izložbe, baš kao što se uvijek za održavanja svjetske izložbe podiže po jedna građevina koja postaje simbol izložbe. Eiffelov toranj je podignut od lijepih stupova rešetkastog željeza, a njegova visina je 320 metara.

Na kuli postoie tri zaravanka, do kojih se stiže dizalima. Spiralne stube vode dalje prema samom vrhu tornja, na kojem se nalazi znanstveni laboratorij. U tom laboratoriju znanstvenici proučavaju temperaturu, zračne struje, oblake, vjetrove i oborine. Na temelju međunarodnog sporazuma, jedna radio stanica svakodnevno šalje u eter signale točnog vremena.
Eiffelov toranj se vidi iz gotovo svakog dijela Pariza, i kao turistička atrakcija gotovo je nenadmašen. Nalazi se u vrlo lijepom dijelu grada i dok se posjetitelj penje dizalom, pred njegovim se očima postupno otkriva panorama jednog od najljepših gradova na svijetu.
Toranj je podigao francuski inženjer Aleksander Eiffel, graditelj mnogih izvanrednih mostova diljem Francuske i svijeta. Eiffel je, na primjer, izgradio jedan opservatorij s pokretnom kupolom u Nici, u Francuskoj, a također i konstrukciju za Kip slobode što se nalazi na ulazu u newvorksku luku. Eiffel je i izumitelj pokretnih mostova, ali i prvi konstruktor koji je proučavao djelovanje zračnih struja na avione, upotrebljavajući modele aviona u zračnom tunelu.