DJEVOJČICA MALALA, DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR 2014. (INSPIRATIVNO)


Malala je pakistanska učenica i aktivistica za prava djece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir koju je dobila 2014 godine. Poznata je po svom aktivizmu za prava djevojčica i pravo na obrazovanje. Yousafzai je iz grada Mingore u pokrajini Swat. Bila je žrtva napada vatrenim oružjem u oktobru 2012. od strane talibana. 


"Podignimo svoje knjige i olovke. To je naše najsnažnije oružje. Jedno dijete, jedan nastavnik, jedna olovka i jedna knjiga može promijeniti svijet. Obrazovanje je jedino rješenje", rekla je Malala na tečnom engleskom pred generalnim tajnikom UN-a, Ban Ki-moonom, i oko 1,000 mladih iz preko 100 zemalja svijeta koji su bili nazočni na ovogodišnjoj Skupštini Mladih pri UN-u. 

Ovo je bio njen prvi javni govor otkako je doživjela napad zbog kojeg je bila hospitalizirana duže vrijeme.

 "Pucali su i u moje prijatelje. Mislili su kako će nas meci ušutkati. Nisu uspjeli, a iz tišine je stiglo na tisuće glasova", rekla je. "Teroristi su mislili kako mogu promijeniti moje ciljeve i zaustaviti moje ambicije, no ništa se nije promijenilo u mom životu osim ovoga: slabost, strah i beznađe... ovi osjećaji u meni su umrli, a rodila se snaga, moć i hrabrost", istaknula je Malala koja je nakon ranjavanja u Pakistanu postala globalni simbol za borbu prava žena.

 "Ja nisam protiv nikoga, niti sam došla ovdje da bih držala govor o nekakvoj mojoj osobnoj osveti protiv Talibana ili bilo koje druge terorističke skupine. Ovdje sam kako bi govorila u ime prava na obrazovanje za svako dijete. Želim obrazovanje za sve sinove i kćeri Talibana i svih drugih terorista i ekstremista. Čak ni ne mrzim Talibana koji je pucao na mene. Čak i da imam pištolj u ruci i da on sada stoji ispred mene, ne bih pucala u njega", poručila je Malala koja je prigodom ovog govora generalnom tajniku UN-a predala peticiju koju je potpisalo preko 4 milijuna ljudi u kojoj se traži obrazovanje za sve. Ban Ki-Moon prigodno je nadodao: 

"Niti jedno dijete ne bi se moralo bojati odlaska u školu. Nigdje se nastavnici ne bi smjeli bojati učiti djecu. Zajedno možemo promijeniti ovu sliku. Slijedimo primjer ove hrabre djevojke, Malale". U decembru 2012. Pakistan i UNESCO predstavili su "Malala Plan" koji ima za cilj sve djevojke u svijetu do kraja 2015. dovesti u škole.