ZAŠTO JE FINSKI OBRAZOVNI SISTEM JEDAN OD NAJBOLJIH U SVIJETU?

Posljednjih nekoliko godina, finski obrazovni sistem je pod budnim okom promatrača, tačnije, inozemnih vlada i ministarstava znanosti i obrazovanja. Ugled stečen na području obrazovanja, Fincima je donio iznimno veliku popularnost, zbog toga nije čudno da stotine stranih delegacija žele otkriti tajnu uspjeha finskih škola i sveučilišta.
Njihov obrazovni sistem temelji se na pružanju istih osnovnih obrazovnih usluga svoj djeci i mladim ljudima. 

Obrazovanje je obavezno (odnosi se i na strane državljane s prebivalištem u Finskoj) i počinje kada dijete bude 7 godina staro, a završava sa napunjenih 16 godina starosti. Filozofija njihovoga obrazovnoga sustava temelji se na mišljenju da svako ima nešto za doprinijeti, te da čak i oni koji imaju problema s određenim predmetima ne smiju biti ostavljeni, nego se s njima treba dodatno raditi. 

U Finskoj je normalno da u jednome razredu predaju dva ili čak tri nastavnika koja se međusobno nadopunjuju, ali i pomažu učenicima koji nisu savladali određeni dio gradiva. Učenicima pomažu i njihovi razredni kolege, zbog toga se cijelo školovanje doživljava kao proces učenja, povjerenja, ali i odmora.

 Druga važna tačka finskog obrazovnog sistema je stvaranje stabilnog okruženja za učenike. Osnovna i srednja škola spojene su u jednu školu, radi toga učenici nemaju problema s odlaskom i navikavanjem na novi prostor, a i omogućen im je ostanak sa jednim nastavnikom/profesorom do kraja osnovno-srednjoškolskog obrazovanja.

 Nakon završetka dosrednjeg obrazovanja, obrazovanje se može dodatno sticati u gimnazijama ili strukovnim školama. 

Ako učenikove vještine nisu usavršene do standarda koje zahtjeva daljnje obrazovanje, mogu nadopuniti i poboljšati školske svjedodžbe upisom tzv. dopunskog obrazovanja, odnosno, desetog razreda. 

Srednje škole pohađaju učenici s navršenih 15 godina, a završavaju sa 18. 

U školama nema ocjena, a ispiti se polažu dva puta godišnje- u proljeće i u jesen. 

Srednja škola im je strukturirana tako da se završi jedan od tri temeljna tečaja kojima se opredjeljuju za daljnje obrazovanje, odnosno, studiranje. 

Jedna od najvažnijih stavki finskog obrazovnog sistema je ta da je studiranje besplatno za sve studente.

 Studenti u Finskoj svoju budućnost pronalaze na jednoj od dvije vrste visokoobrazovnih instituta, sveučilišta i veleučilišta koja su koncipirana na akademskim i znanstvenim istraživanjima te nastavnim metodama. Sva sveučilišta omogućuju studentima opredjeljivanje za dodiplomski stupanj, magisterij, postdiplomski i doktorski stupanj.

 Viši standard obrazovanja može se zahvaliti i opremljenosti obrazovnih ustanova. Laboratoriji su vrlo dobro opremljeni, zgrade su moderne i funkcionalne, a studentske pogodnosti odlične. Svi studenti imaju slobodan pristup svim bibliotekama u Finskoj, a sve visokoškolske institucije pružaju im besplatan Internet. Studenti sami osmišljavaju 
rasporede i planove ispitivanja, a za eventualnu pomoć mogu se javiti studentskim savjetovalištima i profesorima. Studentski sindikati i studentske udruge organiziraju podučavanje i zajedničko učenje, ali i brojne slobodne aktivnosti.