SHELLY SANCHEZ TERRELL: IDEJA OBRNUTE UČIONICE


Obrnuta učionica (engl. flipped classroom) jedan je od popularnijih savremenih pristupa u obrazovanju.

Dobitnica brojnih nagrada na području edukacije te jedan od inovatora i vizionara u području profesionalnog razvoja i edukacijske tehnologije, Shelly S.Terrell, podržava i savjetuje hiljade učitelja i učenika širom svijeta putem raznih događaja koje organizira i moderira. U jednom od svojih tekstova napisala je: 
"Možemo preokrenuti tradicionalni model poučavanja da bismo pomogli svojim učenicima! "


Možemo učenike potaknuti da uče kod kuće pomoću zanimljivog sadržaja i pokazati im kako koristiti web alate i aplikacije da potraže pomoć. Kad se naši učenici vrate u učionicu, imaće temeljno znanje kojim se mogu uključiti u rasprave ili obavljati razne aktivnosti. Tako maksimalno iskorištavamo vrijeme u učionici da bismo promatrali učenike kako koriste svoje znanje i poduprli ih u područjima u kojima zapinju. 

U nastavku možete pronaći savjete i ideje koji vam mogu pomoći da „preokrenete“ svoj razred i omogućite učenicima da sebi osiguraju individualnu pomoć koju trebaju. 

     Video ne mora biti jedina opcija!  Pokušajte učenike angažirati na učenje o nekoj tematici uz pomoć podcastova, infografika (Piktochart, Easel.ly, Visme, Canva), igara, simulacija, studija slučajeva, digitalnih albuma, virtualnih putovanja… Ako koristite video, pokušajte napraviti playlistu ili videokanal na videomrežama (Vimeo ili Youtube) .
     Ograničite videomaterijale na 7 minuta ili kraće i domaću zadaću na 15 minuta ili kraće. 
Koristite alate poput PADLETA i LINOITA, koji učenicima omogućuju da stvaraju „ljepljive“ bilješke pomoću linkova, teksta, slika te audio-i-videomaterijala. Vaši učenici mogu rješavati kvizove za svaki video na Youtubeu pomoću BLUBBR.
TV EDPUZZLE ima mnoga svojstva koja mogu potaknuti vaše učenike na sudjelovanje i učenje putem videolekcija. Ugradite (embed) videomaterijale na „virtualno obrazovno okruženje“; prostor na internetu koji je dostupan i na mobilnim uređajima, gdje učenici mogu pristupiti lekcijama ili videomaterijalu.      Ovo je nekoliko besplatnih opcija: Edmodo, Schoology, Educlipper, Google Classroom, Edublogs, Weebly, Moodle, Edubuncee, Blendspace, PB Works, Wikispaces i Haiku Learning. 
PONUDITE IZBOR RAZNIH AKTIVNOSTI U SVOM VIRTUALNOM OBRAZOVNOM OKRUŽENJU. 
Pronađite videolekcije na Ed.Ted.com koje imaju transkripte. Neka vaši učenici zaokruže područja koja smatraju zanimljivima ili ona o kojima imaju pitanja. Također, neka zaokruže riječi koje ne razumiju. 

KORISNI RESURSI ZA UČENIKE KOJI IMAJU PROBLEMA:

Youtubeovi transkripti. DISCOVERY EDUCATION učenicima nudi razne stranice za pomoć oko domaće zadaće. REWORDIFY pomaže učenicima pretvoriti tekstove koji su teški za čitanje u jednostavnije riječi, a također im pomaže definirati riječi koje ne znaju. 

VIDEONOT.ES je alat kojim učenici mogu zapisivati bilješke dok gledaju neki video. Bilješke su spremljene na njihove profile na Google Driveu. UČENICI MOGU NAPRAVITI POPIS RIJEČI KOJE NE RAZUMIJU Na shellyterrell.com možete naći razne alate i aplikacije za stvaranje videa. Iskušajte neke od tih alata za stvaranje videolekcija. Napravite video vodiče ili lekcije pomoću ovih aplikacija za snimanje sadržaja s ploče: Educreations.com, Show Me, Screen Chomp, Explain Everything. Jedna od mojih omiljenih aplikacija za stvaranje videa je APLIKACIJA TOUCHCAST IOS – napravite interaktivne videomaterijale s ugrađenim teleprompterom, vizualnim filtrima, zvučnim efektima, titlovima itd."
#učitelj 21.vijeka
Pogledajte primjer profesorice Irine Damnjanović koja je u svom razredu primijenila princip obrnute (izokrenute) učionice.