}); STANI ! GLEDAJ ! SLUŠAJ ! MISLI!

STANI ! GLEDAJ ! SLUŠAJ ! MISLI!


Sarajevo, 07.05.2015.godine
Bezbjednost pješaka u zajednici: Stani! Gledaj!Slušaj! Misli!
Policija, nastavnici i učenici 12 osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo završavaju akciju podjele promotivnih letaka o sigurnom učešću pješaka u saobraćaju, a u okviru kampanje Bezbjednost pješaka u zajednici, koja je usmjerena na cjelokupnu društvenu zajednicu, s posebnim osvrtom na izgradnju saobraćajne kulture kod djece, starijih osoba i osoba slabije pokretljivosti. Logo ove kampanje je : STANI ! GLEDAJ ! SLUŠAJ ! MISLI!
Nastavnici koji vode saobraćajnu školsku sekciju odabrali su po tri učenika koja su prošla obuku za člana školske saobraćajne patrole, te ih pridružili policajcima koji rade u lokalnoj zajednici da bi učestvovali u podjeli letaka na raskrsnicama u blizini škola.
Zajedno sa policijom, učenici iz osnovnih škola Mirsad Prnjavorac,Stari Ilijaš,Vladislav Skarić,Isak Samokovlija, Safet beg Bašagić, Grbavica I, Malta i Prve osnovne škole patrolirali su i regulirali saobraćaj te dijelili letke o ponašanju učesnika i sigurnosti u saobraćaju, a akcija je i uspjela tako što su jednom nesavjesnom vozaču, koji je prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, uručili letak o pravilima ponašanja u saobraćaju.
Cilj akcije je edukacija djece da bi se preveniralo stradanje djece i pješaka u saobraćaju, što, kako kaže Nedžad Halilović, nastavnik u OŠ "Mirsad Prnjavorac" i nije loše, s obzirom na to da se velika većina pješaka u saobraćaju ne ponaša po pravilima saobraćaja.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo kontinuirano radi na saobraćajnoj edukaciji djece od najranijeg životnog doba, kao i izgradnji saobraćajne kulture, koja je dio opće kulture jednog društva. Saznanja iz saobraćajne psihologije upućuju na činjenicu da za sigurno učešće u saobraćaju nisu dovoljna znanja i vještine iz poznavanja saobraćajnih propisa, već velikim dijelom ličnost svih učesnika u saobraćaju, tj. njihov nivo saobraćajne kulture. Ponašanje u saobraćajnim situacijama je neodvojivo od ponašanja osobe u bilo kojoj drugoj životnoj situaciji, stoga se sa pravom kaže ČOVJEK VOZI ONAKO KAKO I ŽIVI. Agresivan pojedinac ili pojedinac koji ne poštuje društvene norme ponašat će se agresivno i nesavjesno za volanom, na cesti, u porodici, školi, na poslu, kao i u interakciji sa drugim pojedincima.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS te Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, nastavnici i učenici „7. osnovne škole“ i „6.mart“ i sutra će nastaviti sa aktivnostima dijelenja promotivnih letaka na Mostarskom raskršću i u Hadžićima.
Inače u toku je i polaganje ispita za člana školske saobraćajne patrole u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a do sada su ispit polagala 122 učenika.
Press služba KS