VAŽNOST INOVATIVNIH OBLIKA OBRAZOVANJA


Za obrazovni proces, rusko zakonodavstvo je zajamčilo načelo humanizacije. U tom će smislu biti potrebno pregledati sadržaj cjelokupnog procesa učenja.
Glavni cilj školskog procesa je integralni razvoj djetetove osobnosti u ostvarivanju neovisne mentalne i kognitivne aktivnosti. A to u potpunosti podupire suvremene interaktivne tehnologije. Kada se primjenjuju, učenik samostalno prati put znanju i asimilira ih u većoj mjeri.

Ciljne orijentacije

Tehnologija interaktivnih metoda podučavanja je dizajnirana:
- aktivirati individualne mentalne procese učenika -
- razumjeti informacije koje su bile predmetom razmjene,
- individualizirati pedagošku interakciju -
- Dijete će se odvesti na mjesto gdje će postati predmetom učenja -
- pružiti dvosmjernu komunikaciju u procesu razmjene informacija između školske djece.

Pedagoške tehnologije interaktivne nastave stavljaju nastavnika u zadatak olakšavanja i podupiranja procesa stjecanja znanja. Važno je:
- otkriti raznolikost gledišta -
- Za obraćanje osobnom iskustvu sudionika dijaloga -
- podupiru aktivnost školske djece -
- kombinirati praksu s teorijom-
- promicati uzajamno obogaćivanje sudionika
- olakšati percepciju i asimilaciju zadatka -
- poticati dječiju kreativnost.

Ključni položaji

Tehnologije za organiziranje interaktivnog učenja najnaprednije su danas. Njihova suština se svodi na prijenos informacija nije u pasivni i aktivni način rada kada se koristi prijem stvaranja problematičnim situacijama. Zadatak lekcije nije prenošenje gotovog znanja učenicima ili njihovo usmjeravanje na poteškoće s vlastitim prevladavanjem. Interaktivna tehnologija učenje se razlikuje od ostalih postojećih metoda razumne kombinacije djeteta samoinicijativno s pedagoškom upravljanje lekcije. Sve to pridonosi postizanju glavnog cilja obrazovanja - stvaranju sveobuhvatne i skladno razvijene osobnosti.

Pozitivni aspekti metode

Korištenje interaktivnih tehnologija učenja omogućuje:
- za poboljšanje učinkovitosti razmjene informacija o rukovodećim, obrazovnim i obrazovnim prirodom -
- učenicima da sami kontroliraju primjenu znanja stečenih u praksi.

Osim toga, tehnologija interaktivnog učenja doprinosi dječijem ranom mentalnom razvoju. Osim toga, razmjena informacija između učenika i nastavnika povećava povjerenje djeteta na ispravnost njegovih zaključaka.

Značajke organizacije

Korištenje interaktivnih tehnologija učenja događa se kada učenici izravno stupaju u interakciju s okruženjem učenja. Djeluje kao stvarnost u kojoj djeca stječu iskustvo, što je središnji aktivator spoznajne spoznaje.
Uz uobičajenu pasivnu ili aktivnu nastavu, nastavniku je dodijeljena uloga vrste filtera. On je prisiljen proći kroz sve obrazovne informacije. Za razliku od ovih tradicionalnih metoda, interaktivna nastava pruža ulogu učitelja kao pomoćnog učenika, aktivirajući tok informacija.
Interaktivni modeli učenja, u usporedbi s tradicionalnim, mijenjaju interakciju učenika s učiteljem. Učiteljica daje djeci stvaranje uvjeta za očitovanje njihove inicijative. Učenici su punopravni sudionici takvih lekcija. Istodobno, njihovo je iskustvo jednako važno kao i iskustvo učitelja koji ne daje spremno znanje, ali potiče svoje učenike da pretražuju.

Uloga učitelja

Tehnologija za razvoj interaktivnog učenja sugerira da učitelj u lekciji obavlja nekoliko zadataka. Jedan od njih je djelovati kao stručni informator. Da biste to učinili, pripremiti i prezentirati pisanu materijal pokazati video, odgovoriti na pitanja sudionika lekcije, pratiti rezultate procesa učenja i tako dalje.

Isto tako, uz interaktivnu obuku, nastavniku je dodijeljena uloga voditelja. Sastoji se od uspostavljanja interakcije između školske djece i fizičkog i društvenog okruženja. Da bi to učinio, učitelj razbija djecu u podskupine, koordinira ispunjavanje zadataka koji su im dodijeljeni, potiče ih da samostalno traže odgovore i tako dalje.

Uloga nastavnika u interaktivnom učenju uključuje obavljanje funkcija konzultanta. Učitelj ne samo da se odnosi na već akumulirani doživljaj učenika nego i pomaže u pronalaženju rješenja zadanih zadataka.