VIŠE OD 4.000 OSOBA POTPISALO PETICIJU ZA BESPLATNE LIJEKOVE ZA DJECU OBOLJELU OD RAKA U FBiH

Online peticiju kojom se traži da se u FBiH uvede zakon o besplatnim lijekovima za djecu oboljele od malignih oboljenja do sada je potpisalo više od 4.620 ljudi.
Peticija je pokrenuta prije mjesec dana. Razlog je taj što djeci oboljeloj od malignih obljenja u BiH nisu omogućena prava na besplatne lijekove koji su im potrebni za liječenje.

"Često roditelji nisu u mogućnosti iz finansijskih razloga da nabave potrebne lijekove za liječenje njihove djece. Zar ćemo vječno putem SMS-a skupljati novac za liječenje najmanjih i da li će njihov život ovisiti o količini prikupljenog novca za liječenje. Tražimo od Vlade FBiH da hitno donese zakon o besplatnim lijekovima za djecu oboljelu od malignih oboljenja, da finansiranje tih lijekova ide direktno iz državnog budžeta. Kada se može naći novac za službena putovanja državnih dužnosnika, može se naći i za liječenje naših najmanjih građana", stoji u peticiji.

Građani koji su potpisali peticiju kazali su kako je to minimum koji država može pružiti roditeljima oboljele djece te da sva djeca zaslužuju zdravlje i budućnost. Poručili su političarima da srame što su doveli zemlju u takvu situaciju gdje se građani sami bore za život svoje oboljele djece.

"Ako imamo za automobile, imamo i za lijekove", poručili su.