KAKO POVEĆATI PRODUKTIVNOST U NOVOJ GODINI

Gubite li svakodnevno dragocjeno vrijeme na (ne)izvršavanje zadataka i dnevnih obaveza, važno je uhvatiti se u koštac s problemom hroničnog odgađanja izvršavanja istih.
Obavljajući svakodnevno iste obaveze, lako upadamo u zamku rutine. Rutina stvara pasivnost što nas dovodi do nemotiviranosti i rezultira neostvarivanjem ciljeva. Također, današnji moderan način života i komunikacije, donosi nam više teškoća nego koristi.

Tehnologija nam uvelike olakšava obavljanje poslova, ali i oduzima puno vremena, zbog čega je lako izgubiti fokus i produktivnost.

Kako onda uz konstantnu zvonjavu mobitela, e-mailova, sms-ova i ostalih ‘tehnoloških pomagala’ ostati fokusiran i povećati produktivnost?

Za početak organizirajte se!
to do list
Nije važno koristite li običan komad papira, planer, blok ili neku od aplikacija na svom smartphoneu, organizacija će vam pomoći kreirati strateški plan. Razlaganje zadatka na manje jedinice, psihološki stvara manje zalogaje s kojima se lakše suočavamo i započinjemo njihovu odradu.

Nakon planiranja predlažemo da šansu date Pomodoro tehnici.
Glavna ideja Pomodoro tehnike bazira se na 25 minuta intenzivnog rada i koncentracije, te 5 minuta odmora.
Francesco Cirillo tvorac tehnike pauzu smatra obaveznom, jer upravo kratke pauze pomažu da um ostane svjež i fokusiran. Za vrijeme trajanja Pomodora važno je zadržati fokus zbog čega je uputno utišati mobitel ili ugasiti sve zvučne notifikacije poput e-maila, sms-ova i poruka sa društvenih mreža. Bitno je stvoriti vrijeme, u kojem se bez prekidanja možemo usredotočiti na samo jednu aktivnost.

Korištenjem ove tehnike smanjuje se broj ometanja i postiže duža koncentracija na određeni zadatak.

Male promjene u rutini i izlazak iz svakodnevice obogatit će vaš život novim iskustvima. Usredotočite se na zadatak, razmišljajte izvan okvira, okružite ljudima koji vas motoviraju ili teže istom cilju. Gdje postoji volja, nađe se način.