ŠTA OZNAČAVA STEM I ZAŠTO JE BITAN?

STEM – čini se kako u zadnje vrijeme svi pričaju o tome. S dobrim razlogom! Ali šta je to uopće? STEM je engleski akronim za Znanost, Tehnologiju, Inženjerstvo i Matematiku i postaje sve važnija tema u ranoj edukaciji

ZAŠTO STEM
U današnje vrijeme, mnoga tražena zanimanja baziraju se na obrazovanju iz područja STEM-a: robotika, umjetna inteligencija, neuroznanost, molekularna biologija…

Istovremeno, područje umjetne inteligencije je u strelovitom razvoju i sve smo bliže budućnosti u kojoj će mašine preuzeti većinu današnjih poslova. U nekim područjima rada, automatizacija je već uzela maha. To nas možda i plaši, ali kao i kod svake druge tehnološke inovacije u ljudskoj historiji, naći ćemo način da se prilagodimo promjenama.

Ono što će uvijek biti važno su inovativnost, saradnja, kreativnost i kritičko mišljenje. STEM edukacija potiče ove ključne vještine te priprema djecu da budu, ne samo radnici, nego kreatori poslova budućnosti.

Prije akronima STEM, za isti koncept koristio se akronim METS, ali nikad nije zaživio. Akronim STEM spomenut je prvi put 1998. godine u obliku STEMTEC što je značilo Kolaboracija nastavnika za edukaciju u područjima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike (Science, Technology, Engineering and Math Teacher Education Collaborative). Cilj inicijative bio je poboljšati školski kurikulum i poboljšati položaj STEM područja u edukaciji.

Već tad je ustanovljeno kako je naš školski sistem zastario i ne slijedi trendove u zapošljavanju. Vještine koje poslodavci traže – sposobnost rješavanja problema, timski rad i sposobnost kritičkog razmišljanja, nisu u dovoljnoj mjeri uključene u kurikulum. Također se ne naglašava dovoljno važnost cjeloživotnog učenja i same svrhe učenja – znanje, a ne ocjene.

Mala djeca obožavaju učiti, to je ono što rade prilično čitavo vrijeme, svaki novi pojam, svaki pokušaj i pogreška dovodi do neke nove spoznaje i pomaže da shvate ovaj kompleksni svijet koji nas okružuje. Zaista vidiš sjaj u njihovim očima kad konačno shvate nešto što ih je mučilo ili naprave nešto što prije nisu mogli. Kada i zašto izgubimo taj entuzijazam? Teško je povjerovati kako sistem može tu istu djecu navesti, ne samo da prestanu raditi ono u čemu su prije uživala, već i da zaista zamrze učenje. Toliko se insistira na pamćenju i ponavljanju, praznim činjenicama i znanju svega i svačega, tačnosti, postignuću… Nije ni čudno što su nam djeca u stalnom strahu od neuspjeha, pod stalnim pritiskom da trebaju bolje i više, izgubila želju za eksperimentiranjem i učenjem.


STEM ili STEAM?

Ako ste već tražili što je STEM, sigurno ste naišli i na pojam STEAM. Ne, ovdje ne govorimo o najvećoj digitalnoj platformi za distribuciju videoigara Steam u vlasništvu Valve poduzeća.

STEAM je program koji integrira umjetnost dizajna u STEM formulu. STEAM aktivnosti nas pokušavaju naučiti kako koristiti inženjerski i dizajnerski pristup rješavanju problema, a pri tome se oslanjajući na znanja iz matematike i nauke.

Drugim riječima A kao Art – umjetnost u STEAM-u potiče kreativni način razmišljanja i pronalazak kreativnih rješenja za postojeće probleme.

Zanimanja Budućnosti
Predviđa se da će potražnja za STEM obrazovanim kadrom do 2024. godine narasti za 30%. Ipak, već i danas možemo primijetiti kako je potražnja za nekim zanimanjima u padu dok je potražnja za STEM zanimanjima u porastu.

Tehnologija već zamjenjuje radnike na nekim radnim mjestima. Ali kako smo stvorili tu tehnologiju? Treba znati matematiku da bismo se mogli baviti znanošću. Nauka nam je potrebna da razvijamo tehnologiju. A tehnologija je korisna samo ako možemo napraviti proizvod koji će raditi ono što želimo da radi. A da bi to napravili, potrebni su inženjeri. Ne treba zanemariti ni dizajn, jer želimo da naši proizvodi budu ne samo funkcionalni, nego i da uživamo u njihovoj upotrebi.