KAKO BITI SMIREN RODITELJ?

Ema Džener je dadilja sa preko 20 godina iskustva i autor knjige “Budi smiren roditelj”. Radila je na dva kontinenta i sublimirala svoja iskustva u pet razloga zbog kojih je, prema njenom mišljenju, moderno roditeljstvo u krizi. I odmah da vam kažemo, Ema je sasvim u pravu.

Bojimo se sopstvene djece

Da djeca imaju previše kontrole nad roditeljima pokazuje jednostavan test sa šoljom, kaže Ema.

“Ukoliko majka sipa djetetu mlijeko u plavu šolju, a ono kaže da hoće da pije iz šolje druge boje, pažljivo posmatram kako roditelj reaguje. U većini slučajeva će preblijedjeti i požuriti da prespe mlijeko u šolju druge boje prije nego što dijete pobijesni. Velika greška! Čega se bojite, mame? Ko je ovdje glavni? Neka dijete bjesni, a vi se sklonite da ne biste morale to da slušate. Samo, zaboga, nemojte se izlomiti da mu ugodite i tako ga naučiti pogrešnoj lekciji.”

Smanjena očekivanja
Kad se djeca loše ponašaju, bilo na javnom mjestu ili u četiri zida, roditelji slegnu ramenima u stilu “Pa, takva su djeca”.
“Vjerujte mi, ne moraju biti takva” kaže Ema, dodajući da su djeca daleko sposobnija nego što roditelji smatraju. Bilo da se radi o manirima, poštovanju starijih, kućnim poslovima, darežljivosti ili samokontroli.
“Mislite da dijete nije u stanju da sjedi tokom večere u restoranu? Gluposti. Mislite da ne može da raščisti sto ako mu ne kažete? Još jedna glupost! Jedini razlog što se ne ponašaju kako treba je što ih tome niste naučili i što to od njih ne očekujete! Jednostavno je. Podignite svoje standarde i dijete će im se prilagoditi.”
Djecu više ne vaspitavaju svi
Nekada su vozači autobusa, nastavnici, prodavci, komšije i odstali roditelji imali pravo da vaspitavaju dijete koje se loše ponaša. Tzv. staromodno roditeljstvo. Oni su bili oči i uši roditelja koji nisu prisutni i svi su radili sa istim ciljem: podizanje pristojnih dječaka i djevojčica. Oni su bili podrška roditeljima. Danas, kada se neko ko nije roditelj usudi da opomene dijete, mama i tata polude. Žele da vide svoje dijete savršenim, tako da često ne prihvataju mišljenje drugih koji misle da ono to nije. Napašće nastavnika umjesto da kazne dijete koje je bilo bezobrazno na času. A nimalo ne pomaže to što danas roditelji sude jedni drugima, umjesto da se podržavaju.
“Kada vide da nečije dijete bijesni, svi osuđuju mamu, a trebalo bi da kažu: Hej, u pravu je, postavlja djetetu granice, a to ne ide lako”.

“Divno je što roditelji danas imaju razne elektronske naprave koje mogu da im pomognu tokom putovanja iili u čekaonici, kod ljekara. Danas su roditelji zauzetiji nego ikad ranije, i uvijek sam za to da im se olakša kad je potrebno”, kaže ova iskusna dadilja. Ali ova pomagala su iskušenje i za roditelje, koji počinju da ih koriste sve češće, pa djeca ne nauče da se zabavljaju sama. Bebe moraju da nauče da se same umire, umjesto da ih stalno umiruje vibrirajuća stolica. Mala djeca treba da nauče da ustaju sama kad padnu, a ne da ih uvijek podižu mame i tate. Prečice mogu biti od pomoći, ali stvari nekad treba raditi i na sporiji način.
Moderno roditeljstvo stavlja dječije potrebe na prvo mjesto
Dobro je što su djeca roditeljima prioritet. Ali danas, to je otišlo predaleko. Jer roditelji zanemaruju svoje potrebe zbog potreba svoje djece. “Stalno viđam mame koje iznova i iznova ustaju iz kreveta da udovolje djetetu. Ili tate koje sve ostavljaju da bi otrčali po piće za svoju žednu ćerku”. Nema ničeg pogrešnog u tome da ne odnesete čašu vode svom djetetu u sred noći. Ali je i sasvim normalno da onaj tata kaže: Naravno da možeš da piješ, ali tek kad naiđemo na sljedeću česmu.” Reći ne s vremena na vrijeme nije nimalo loše, kao ni tražiti od djeteta da se samo zabavlja dok vi odete u toalet, pročitate časopis ili ubacite veš u mašinu, piše cdm.me.