POMOZITE DJETETU DA STVORI POZITIVNU SLIKU O VLASTITOM TIJELU

Govorite li nesvjesno svom djetetu da njeno ili njegovo tijelo nije lijepo?
Dajemo vam nekoliko savjeta kako pomoći djetetu da se osjeća zadovoljno zbog toga kakvo je - iznutra i izvana.
Prihvatite vlastitu težinu i svoj oblik tijela. Ako stojite ispred ogledala štipajući se za dio tijela koji smatrate nesavršenim, vaše dijete će slijediti vaš primjer.
Izbacite vagu iz kupaonice. Nema potrebe da važete sebe ili svoje dijete.

Provjerite da li vaše dijete ima dobru veličinu odjeće. Ako hlače previše stiskaju dijete u struku ili su košulje tako uske da ograničavaju pokrete ruku, recite djetetu da nosi premalu odjeću i da odabere dobru  veličinu.

Slavite raznolikost ljudskih tjelesnih oblika tako da na vrata hladnjaka stavite slike ljudi svih oblika i veličina. Ukažite djetetu na nerealnost slika koje se pojavljuju u medijima. Moraju li junaci uvijek biti mršavi?

Popričajte o dijetama. Ako vaše dijete čuje da 95 posto dijeta ne djeluje, manje je vjerojatno da će krenuti na dijetu.

Podučite svoje dijete o genetskom nasljeđu i genetskoj osnovi težine i oblika tijela.

Izbjegavajte prepucavanja oko hrane. Ne ograničavajte djetetove porcije i ne zabranjujte neku hranu. Vaš je posao pripremiti i poslužiti kvalitetne, hranjive obroke - to je sve.

Zagrlite svoje dijete, potapšajte ga kad dobije odličnu ocjenu, izmasirajte mu ramena nakon napetog dana. Vaše prihvaćanje djetetovog tijela i pozitivan odnos prema njemu šalju mu snažnu poruku da je njegovo tijelo lijepo.

Nemojte komentirati djetetovu težinu. Umjesto toga, komentirajte njegove sportske vještine, njegovu sposobnost da upozna nove prijatelje, njegov otkačen smisao za humor. Vaše dijete ne može imati oboje - samopoštovanje i negativnu sliku o vlastitom tijelu.

Nemojte dopustiti drugima da negativno komentiraju djetetov izgled. Zauzmite se za svoje dijete, posebice kod drugih odraslih.
Izvor: canadianliving.com