[VIDEO] FIZIČAR I POPULARIST NAUKE - LAWRENCE KRAUSS : "OBRAZOVANJE JE NAČIN KRITIČKOG RAZMIŠLJANJA""Obrazovanje predstavlja mnogo više od skupa činjenica, to je način razmišljanja. Stoga smatram da temelj obrazovanja nisu odgovori, već pitanja. Trebamo naučiti djecu kako ispitivati.

Jedan od razloga radi kojeg se djeca šalju u školu je da budu zaštićena od roditelja - u dobrom smislu. Mislim da većina roditelja želi da njihova djeca uče dobro, ali bitan faktor zbog čega djeca bivaju izvan kuće je taj da mogu biti izloženi stvarima koje bi ih mogle izvesti iz predrasuda koje uče kod kuće. A ako ih pošaljemo u školu, trebamo ih izvesti izvan pristranosti koje su prisutne među lokalnim članovima školskog odbora. Trebali bi postojati standardi koje određuju nastavnici, a ne ljudi koji se iz jednog ili drugog razloga kandidiraju za izbore lokalnih školskih odbora.

Usput, nisam pobornik standardiziranih testova. Imamo mnogo učenika iz Kine koji su izvrsni u polaganju testova iz fizike, ali biti u stanju samo ponavljati informacije nije ono što vas čini kreativnim istraživačem. Isto vrijedi i za svaku odraslu mladu osobu. Znati specifičnosti da se prođe test nije isto što i sposobnost razumijevanja kako se baviti odgovorima na pitanja."

Lawrence Krauss