ŠTA JE MESSENGER KIDS I U KOJOJ MJERI JE SIGURAN?

Messenger Kids aplikacija namijenjena je djeci od 6 do 12 godina, da se putem nje mogu dopisivati sa svojim vršnjacima, slati fotografije, videa, gifove, uspostavljati video pozive.
Ali, da se roditelji odmah ne uplaše da će klinci tako moći dijeliti neprimjeren sadržaj ili se dopisivati s nepoznatim osobama, iz Facebooka poručuju da aplikacija ima ugrađene sigurnosne filtre, a roditelji su ti koji odobravaju s kim dijete može stupiti u kontakt.

Roditelji moraju postaviti dječiji Messenger Kids račun i odobriti s kim mogu komunicirati. Djecu se ne može pretraživati ​​unutar aplikacije, zbog sigurnosti i privatnosti.

"Sigurnost je apsolutno najvažnija briga", izjavila je Loredana Crisan, direktorica za dizajn proizvoda za Facebook Messenger.

Djeca sa svojom aplikacijom ne mogu pristupiti računu roditelja na Facebooku i nemaju vlastiti račun, jer pravila Facebooka i dalje zahtijevaju da korisnici imaju najmanje 13 godina da bi se mogli prijaviti na glavnu stranicu.

Iz Facebooka poručuju da se kroz aplikaciju prikupljaju tek sitni podaci o ponašanju i mladim korisnicima te se na aplikaciji ne pojavljivaju reklame niti djeca mogu išta kupovati putem nje. Aplikacija ima ugrađene alate za prijavljivanje ili označavanje neprikladnog sadržaja te blokiranje korisnika.

Na aplikaciji je radio tim od desetak stručnjaka i više od 250 online sigurnosnih organizacija, a prikupljali su i mišljenja roditelja širom SAD-a te smatraju da su uspjeli napraviti proizvod koji će prvenstveno zadovoljiti roditelje, jer je aplikacija sigurna i pod njihovom kontrolom.

Prema istraživanjima tvrtke Facebook i konzultantske tvrtke Dubit, oko 90 posto djece u dobi od šest do 12 godina već ima pristup tabletima ili pametnim telefonima, a čak dvoje od troje djece imaju vlastiti uređaj.