ZENIČKE VLASTI ODBILE STIPENDIRATI DJEČAKA ISMAILA ZULFIĆA


Ismail Zulfić, vodeni superheroj iz Zenice, kako su ga mnogi prozvali, dječak kojem to što je rođen bez obje ruke i s jednom deformiranom nogom ne predstavlja nikakvu prepreku da osvaja brojne medalje na plivačkim takmičenjima, omiljen je gdje god se pojavi.

Brojni podvizi

O briljantnim sportskim rezultatima „leptira bez krila“, ali i veseloj naravi i volji da napreduje, pisali su brojni mediji u regionu i svijetu, a maleni heroj dobivao je niz priznanja za svoje podvige. Punu podršku Ismailu dao je i poznati holivudski glumac Ashton Kutcher, Sportski savez invalida FBiH proglasio ga je najperspektivnijim sportistom BiH, Grad Sarajevo dodijelio mu je priznanje „Sarajevska pahuljica“, a Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo donijelo odluku da ga stipendira.

Ali, poražavajuća je činjenica da Ismaila priznaju svugdje, osim u gradu u kojem je rođen. Na sjednici Gradskog vijeća Zenica, održanoj u maju, vijećnik Rusmir Isak uputio je inicijativu da Ismaila stipendira i njegov rodni grad.

Ismailovim roditeljima taj je čin itekako bitan, s obzirom na to da je za sedam godina njihov sin dobio brojne pohvale i priznanja, ali nikad od svoje Zenice. No, uslijedilo je razočarenje.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, od stipendije Grada Zenica nema ništa. Odluku u kojoj objašnjavaju da nemaju mogućnost stipendiranja, „jer to nije planirano budžetom“, potpisuje Sumea Mujkanović, v. d. pomoćnika gradonačelnika Zenice.

“Takva nam je država i sistem u kojem živimo. Ismail je na početku karijere i nadamo se da će nekad u budućnosti biti prepoznat i u svom gradu. Za dvije i po godine treniranja postigao je veliki uspjeh uz pomoć nas i prijatelja koji ga vole”, kaže Ismailova majka Elmina.

Osim što finansijski ne žele podržati talentiranog dječaka, u Gradskoj upravi Ismailu nisu dodijelili ni priznanje povodom 20. marta, Dana grada Zenica.