TEST : SAZNAJTE KOJI STE TIP RODITELJA

Postoje popustljivi, autoritarni, nezainteresirani i, oni možda najbolji od svih, autoritativni roditelji. Istina je da su svi roditelji neka mješavina svih tih stilova

‘Nema jedinstvene formule uspjeha i najboljeg recepta kako odgajati dijete. Svako je dijete jedinstveno, s vlastitim potrebama, osjećajima i mogućnostima, ali ono što je ipak zajedničko svakom djetetu jest potreba za roditeljskom ljubavlju. Dijete nije uvijek svjesno roditeljske ljubavi, pa mu je stalno treba pokazivati’, smatra prof. dr. sc. Dubravka Miljković.
Ne čuju, ali kopiraju šta vide.
Psihologinja Miljković govori o četiri tipa roditelja.
Popustljivi roditelji poklanjaju puno pažnje i topline djetetu, ali nemaju nikakvih zahtjeva prema njemu, u svemu mu udovoljavaju. U tom slučaju dijete će biti sretno, ali nezrelo, neće imati osjećaj odgovornosti i vjerojatno će reagirati bacanjem na pod ili ljutnjom svaki put kad nije po njegovom.
Autoritarni roditelji jako su strogi, ne objašnjavaju, nego naređuju, a disciplinu ostvaruju prijetnjama. Djeca takvih roditelja nesigurna su jer sve što naprave nije dobro, imaju stalnu potrebu za dokazivanjem i uvijek se pitaju hoće li roditelji biti zadovoljni. Postoje i tzv. nezainteresirani roditelji koji su, prema riječima psihologinje, zaokupljeni sobom, ne da im se baviti djetetom pa ga prepuštaju na odgoj drugima, te s njim malo komuniciraju. Takva su djeca promjenjiva raspoloženja, nemaju kontrolu ponašanja te su, nastojeći pronaći svoj put pod suncem, često povodljiva.
Idealan tip roditelja je autoritativni, što znači da pokazuje brigu, ljubav i zanimanje za dijete, ali i ima zahtjeve koji su primjereni djetetovoj dobi ili čak malo više od toga. Roditelji poštuju djetetovo mišljenje i objašnjavaju svoje odluke, no ipak se mora znati ko je dijete, a ko roditelj. Dijete takvih roditelja sigurno je u sebe, ima visoko samopouzdanje i visoku potrebu za postignućem. Svaki je roditelj mješavina tih stilova. Iako nema idealnog roditelja, psihologinja Miljković upozorila je da je važno dopustiti djetetu da pogriješi, ali i naglasila da djeca uglavnom ne čuju što im se govori, ali kopiraju ponašanje koje vide od roditelja.

Test: Koliko ste spremni na dogovor?

1 Šta vam je najvažnije tokom flerta?

a) kontakt pogledom
b) zabavan i uzbudljiv razgovor
c) promatranje govora tijela

2.Kako se osjećate kad se posvađate sa svojim partnerom?

a) kao da sam pritisnuta uza zid
b) čini mi se da ću eksplodirati
c) pokušavam razumjeti i njegove argumente

3.Šta činite kad vam neko stalno upada u riječ?

a) jednostavno ga upozorim
b) zamolim ga da mi dopusti završiti misao
c) ironično ga upozorim na bonton

4.Zbog kašnjenja kolega s posla nešto vam dobaci. Šta činite?
     
a) kažem mu da bi i njemu koristilo više sna
b) kažem mu da niko
nije savršen
c) izvinem mu se

5. Ulazite u prepun lift. Šta ćete reći?

a) pitaću hoćemo li ikad stići
b) ništa
c) uljudno ću sve pozdraviti


BODOVI:
Prvo pitanje: 3, 1, 2
Drugo pitanje: 3, 1, 2
Treće pitanje: 2, 3, 1
Četvrto pitanje: 1, 2, 3
Peto pitanje: 1, 3, 2

5-8 Sposobni ste i potpuno spremni za dogovor pa vas drugi često i slušaju. Lijepo je imati uvijek spreman duhovit odgovor, šta je vaša vrlina, ali dopustite i drugima da dođu do riječi.

9-12 Najčešće se povlačite kada dođe do kakvog verbalnog sukoba. No ako ste u pravom raspoloženju, može se dogoditi da izgovorite vrlo oštru primjedbu kojom ćete iznenaditi osobe iz svoje okoline.

13-15 Uvijek promislite prije nego što kažete svoje mišljenje o nekom problemu. Vaša suzdržanost omogućava vam da budete vrlo dobar slušatelj. Ali katkad trebate pokazati do kojih granica drugi smiju ići.