IGRAČKE U BiH: BIZNIS TEŽAK STOTINE MILIONA MARAKA

Izvor: manager.ba

Tržište BiH preplavljeno je uvoznim igračkama i rekvizitima, kojih je tokom prošle i za šest mjeseci ove godine uvezeno deset miliona kilograma u vrijednosti od 118,3 miliona maraka.

Uvozom gospodari Kina, koja je u tom periodu u BiH isporučila dvije trećine od ukupnog broja, točnije 70,5 miliona maraka vrijedne igračke, dok je na drugom mjestu Austrija, iz koje je za godinu i po dana uvezeno igračaka vrijednih 12,2 miliona maraka.

Za šest mjeseci ove godine igračke su u BiH isporučene iz više od 70 zemalja svijeta, a njihova vrijednost je 43,34 miliona KM.

Sa druge strane, BiH je u prvom polugodištu 2018. godine izvezla igračke vrijedne 37,8 miliona maraka u 40 zemalja, od čega najviše u Njemačku (17 miliona KM), Austriju (sedam miliona KM), Sloveniju (2,6 miliona KM) i Holandiju (milion KM).

Nastavlja se pozitivan trend iz 2017. godine

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na tarifi igračaka, rekvizita za sport, dijelova i pribora zabilježen izvoz od gotovo 60 miliona maraka, opet najviše u Njemačku.

Zanimljivo da je od toga u Kinu izvezeno tek 30 kilograma igračaka, čija je vrijednost skromnih 927 maraka.

Kako smo saznali, ozbiljnijim izvozom u BiH se bave samo dvije kompanije, a u kojima, nažalost, nismo mogli pronaći sugovornike.

Poduzeće “Koala Paintings” iz Tešnja na svom web siteu navode kako 95 posto proizvodnje izvoze na tržište EU, a među partnerima se nalaze renomirane industrije igračaka kao što su “Playmobil”, “Bullyland”, “Marklin”, “Comansi”, “Imc Toys” i drugi.


Igračke iz uvoza česta meta Agencije za nadzor nad tržištem BiH


Njihovi podaci pokazuju kako u ogromnom uvozu ima dosta veoma loših proizvoda koji mogu ugroziti zdravlje potrošača, u ovom slučaju najosjetljivije kategorije, djece.

Tako je u okviru nadzora igračaka na sadržaj ftalata (omekšivači) u 2018. godini sa tržišta Bosne i Hercegovine uzeto 25 uzoraka igračaka (lutke, konjići, igračke na napuhavanje i siperci), za koje je izvršena laboratorijska analiza.

“Ona je pokazala da deset ispitanih uzoraka sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1 posto mase plastificiranog materijala, što nije u skladu s odredbama.

Aktivnosti nadzora igračaka na sadržaj ftalata su u toku i do sada su sa tržišta povučena i uništena 934 komada”, kazali su iz Agencije.

Iz Inspektorata Republike Srpske kažu kako se igračke svrstavaju u predmete opće upotrebe i njihova kontrola se vrši, kako prilikom uvoza, tako i u unutrašnjem prometu.

“U prošloj godini inspekcija je prilikom uvoza uzela 145 uzoraka igračaka za analizu, od čega su u osam slučajeva utvrđene nepravilnosti, te je zabranjen uvoz više od 1.400 komada igračaka”, kazala je Dušanka Makivić, glasnogovorica Inspektorata.