PROSVJETNI RADNICI U KS PROTESTUJU 8.MAJA: UČENICI SU POSTALI ZAMORCI KOJI UČE NEBITNE STVARI


Prosvjetni radnici zaposleni u osnovnim školama u KS 8. maja će održati protest upozorenja od 12 do 14 sati. Odluku je donio Kantonalni odbor Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS (SSOOiO) na vanrednoj sjednici koja je održana sinoć.
Odluka će danas biti dostavljena svim sindikalnim produžnicama, a tačan broj učesnika bit će poznat do 23. aprila. Sve aktivnosti bit će provedene u skladu sa zakonom. Kako nam je rekao predsjednik SSOOiO KS, učenici su preopterećeni zastarjelim planom i programom u kojem uče i ono što treba i ne treba, a prosvjetni radnici su nezadovoljni.

"Djeca nam uče sve vrste glista, koliko kinezi proizvedu zrna riže i ostale stvari koje su promjenjive ili im neće trebati i oduzimaju vrijeme. Djeca su preopterećena zastarjelim planovima i programima, a u modernizaciju se ne ulaže. Djeci je dosadno, a prosvjetnim radnicima je teško. Postaju pisari koji rade trostruke poslove za istu platu", kazao je Sivro.

Istakao je kako eksperimenti koji se provode u školama tjeraju radnike da zamrze svoj posao zbog toga u šta se obrazovanje pretvorilo.

"Djeca i prosvjetni radnici su nam postali zamorci. Vrtimo se u krug. Više nije ni do plate koja jeste najniža, ljudi su nezadovoljni. Predlaže se da u prve razrede upisujemo 30 i više đaka umjesto da pratimo standarde i olakšamo prosvjetnim radnicima da imaju normalne uvjete za rad i mogu posvetiti pažnju svojim učenicima. Šalje se poruka da nemamo novca za djecu. Priča se o zapošljavanju asistenata koji će pomagati u inkluzivnoj nastavi, ali toga nema na terenu. Imamo samo prijetnje ljudima da će ostati bez posla, da će se angažovati firme za čišćenje, a čistačice dobiti otkaz te da će se uvesti nadzorne kamere koje će zamijeniti noćne čuvare koji su truhnuli u rovovima", kazao je Sivro.

Naglasio je kako se obrazovanje treba krojiti po mjeri učenika i prosvjetnih radnika, a ne ministara i politike.

"Trebamo proizvoditi mlade i pametne školovane ljude koji će ostati u zemlji, a ne da svijet govori kako imamo najpametnije ljude dok odlaze iz zemlje. Para nema za obrazovanje, a ima za administraciju, vlasti, sekretarice, automobile itd. Mi dižemo svoj glas protiv takvog odnosa", poručio je Sivro.


Izvor: Klix.ba