[VIDEO] 'DRAGOJ MAMI !' | SVJETSKI DAN OSOBA S DOWNOVIM SINDROMOM

Datum 21. mart simbolizuje 3 reprodukcije 21. hromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape koje označavaju koliko smo svi različiti, a u isto vrijeme i jednaki, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo šarene čarape kako bi iskazali podršku borbi osoba s Down sindromom da se što bolje integrišu u društvo…

“Down Syndrome International” službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, što je UN prihvatio 10. novembra 2011. godine i time iskazao svoju podršku zaštiti prava osoba s tim sindromom u cijelom svijetu, a posebno u zemljama u razvoju.

Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se sa sindromom Down, a sindrom pogađa sve rasne grupe i može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života."Draga buduća mama, nemoj se bojati. Tvoje dijete će biti sposobno činiti mnogo stvari. Moći ćete zagrliti, moći će trčati prema tebi.  Moći će pričati i reći ti da te voli. Moći će ići u školu kao svi. Moći će naučiti da piše i moći će pisati tebi ako bude daleko od tebe. Zato što će također moći putovati. Moći će pomagati svom tati, popraviti njegov bicikl. Moći će raditi i zarađivati svoj novac. I sa tim novcem će te moći pozvati na večeru ili iznajmiti stan i živjeti sam. Nekad će biti teško, mnogo teško, gotovo nemoguće, ali zar nije tako svim majkama? Draga buduća mama, tvoje dijete može biti sretno i ti ćeš biti sretna isto."