KAKO POPULARNI ŠVEDSKI CRTANI JUNAK PRIBLIŽAVA NAJMLAĐIMA TEMU LAŽNIH VIJESTI?

“Bamse više neće dobivati snagu iz čarobnog meda. Pročitao sam to na internetu“, kaže bijeli zečić zabrinut zbog svog najboljeg prijatelja, medvjeda Bamsea. “Jesi li provjerio izvor?” pita ga njihov zajednički prijatelj kornjača.Prizor je to iz izdanja popularnog švedskog stripa o medvjedu pod imenom Bamse, koji postaje najjači na svijetu kad pojede čarobni med. Strip izlazi od 1966., a Bamsea i njegove prijatelje švedska djeca poznaju i iz animiranih filmova. Cilj tih stripova i crtića uvijek je bio zabaviti, ali i educirati djecu o važnim životnim temama, uključujući rasizam, rodnu jednakost, teškoće u razvoju, nasilje i ovisnosti.

“Izabrali smo ovu temu jer se u zadnje vrijeme puno raspravlja o lažnim vijestima. To je sada veliko i važno društveno pitanje za koje vjerujemo da ga je potrebno rasvijetliti, čak i djeci”, rekla je glavna urednica Bamsea, Charlotta Borelius za švedski portal The Local.

Uredništvo stripa smatra da je posebno važno baviti se temom lažnih vijesti budući da djeca sve više koriste društvene mreže.

“S obzirom na to kako se društvene mreže danas koriste, uredništvo vjeruje da je ova tema iznimno važna. Informacije mogu dolaziti iz tako puno različitih izvora. Svako može napisati što god hoće i objaviti to širokoj publici.

Morate biti kritični prema izvorima, i to morate naučiti u ranoj dobi. Također se nadamo da ćemo skretanjem pažnje na ovu temu potaknuti i roditelje da se uključe i o tome razgovaraju s djecom“, objasnila je Charlotta Borelius.


Izvor: thelocal.se