IZNENAĐUJUĆI ELEMENT KOJI POMAŽE DJECI DA SE KONCENTRIŠU


Naučnici su u nedavnom istraživanju sa 180-ero djece trogodišnjaka i šestogodišnjaka pokazali da se djeca bolje koncentrišu kada su obučena u kostim nekog superjunaka.
Podijelili su ih u tri grupe i dali im kompjuterski zadatak i zatražili da ga urade za deset minuta.
Ponudili su im mogućnost da ako im zadatak dosadi mogu preći na igranje igrica na iPad-ima koji se nalaze blizu sobe za testiranje. Od prve grupe su zatražili da za vrijeme zadatka razmišljaju o svojim osjećajima i da postavljaju sebi pitanja poput :"Je li mi ovo teško?" i sl. Od druge grupe su zatražili da učine isto, samo u trećem licu. Npr.ako se dijete zove Hannah da misli :"Je li Hannah ovo teško?".
A od treće grupe su zatražili da kroz zadatak misle na nekog junaka koji je vješt u izvršavanju teških poslova. Mogli su izabrati likove poput Batman-a, Boba Graditelja, Dore Istraživačice, Matovilke i sl. i kostimirati se u njih.
Zadivljujuće je što su se upravu djeca iz treće skupine najviše koncentrisala na dati zadatak i zadržala se duže na njegovom rješavanju.

Psiholozi nisu sigurni zbog čega je oblačenje u kostime superheroja pomoglo djeci da ostanu skoncentrisana. Kazali su da to može stvoriti osjećaj vlastitog distanciranja od testa ili može značiti da je zadatak bio više zabavan na taj način. Ili čak zbog toga što su djeca pretpostavila kvalitete izabranih junaka, poput ustrajnosti, odgovornosti i zapažanja detalja, pa ih reflektirala.

Da li oblačenje u kostim nekog superjunaka može pomoći vašoj djeci u izradi domaćih zadataka? Isprobajte.

Priredila i prevela: Azra Pandur
Izvor: British Psychological Society