5 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO AKO STE SAMOHRANA MAJKA

Znate li koja je stvar gora od razvoda? Biti usamljen iz dana u dan. Blogerica Elizabeth Laura Nelson je za YourTango opisala svoje iskustvo zašto je bolje biti samohrana majka.

Kada ste u zatrovanom odnosu i najmanja stvar vas razbijesni. Dok sam bila u braku, moje tipično jutro je izgledalo tako da bih rano ujutro trčala u parku, napravila doručak, spremila užinu koju moje kćeri nose u školu, pregledavala kućanske račune, a sve bi krenulo po zlu kada bi se moj muž napokon pospano pojavio u kuhinji.

Jednom kada ostanete sami s djetetom, neke stvari saznate prekasno.
Čekao bi u pidžami dok kafa ne bude kuhana i to bi mi odmah ujutro ubilo raspoloženje. Moje kćeri su navikle da sam ja mama koja neprestano viče. Kao samohrana majka, još uvijek sve to moram činiti svako jutro, ali barem ne moram gledati kako neko bezbrižno ispija kafu i gleda kroz prozor dok se ja trudim. I više nisam mama koja galami.

Cijeli vikend imam samo za sebe
Unatoč brojnim obavezama tijekom sedmice, pokoji vikend imam samo za sebe. Kada su djeca sa svojim tatom, ja mogu raditi što god želim ili ne raditi ništa ako mi tako odgovara. Ako želim naručiti hranu iz dostave ili gledati svoju omiljenu seriju, ja to mogu. Mogu izaći i plesati cijelu noć ako poželim jer se niko neće ljutiti što sam se u četiri sata ujutro vratila znojna i iscrpljena. Mogu šetati plažom i kada je hladno, a da niko ne prigovara kako je dosadno.
Naravno, bilo mi je teško isprva odvojiti se od cura kada su na nekoliko dana trebale ići ocu. I još uvijek mi je ponekad teško i nedostaju mi. Ali znam da su to dani kada se mogu potpuno isključiti iz uloge majke. To su dani kada ‘punim baterije’ i podsjećam samu sebe da sam ja i dalje ja, a ne samo i isključivo mama.

Ja određujem pravila
I dalje postoje dogovori i strategije oko odgoja, ali u svom domu, pravila određujem ja. Nema više napornih pokušaja uspavljivanja djece nakon što ih tata razbudi i zaigra. Nema više dječjih isprika kako im je tata dopustio da grickalice jedu na kauču. Nema više skrivenih od djece te osuđujućih i prijezirnih pogleda između mog muža i mene kada se ne slažemo u odgojnim metodama. Kada su djeca samnom, poštuju moja pravila. Jer ja sam mama i sama donosim odluke.

U mom slučaju, kada sam postala samohrana majka moje su prijateljske veze očvrsnule. Bilo da je riječ o tome da odu po djecu u školu, prevezu me do trgovine kako ne bih pune vrećice u rukama nosila, bilo da slušaju o ‘drami’ koju sam imala s kćerima jer smo se porječkale, moje prijateljice su bile uz mene. Većinu vremena se čak niti ne osjećam kao samohrana majka jer imam toliko prijatelja pored sebe. Osim toga, to je dvosmjerni odnos. Kada su djeca preko vikenda kod mene, pozovem djecu svojih prijateljica da prenoće kako bi one mogle malo izaći.

Opet se radujem budućnosti
Dok sam bila u braku imala sam osjećaj da je život koji me čeka više manje poznat. Htjela sam provesti svaki dan s tom istom osobom, zauvijek. To je trebalo biti ohrabrujuće, uzbudljivo, zadovoljavajuće.. To je sve ono što bi brak trebao biti.
Osim, što sam bila nesretna i nezadovoljna. S vremenom sam postala drugačija osoba od one koja sam bila kad sam se udala, ali moj partner je ostao na istoj razini. Morala sam se suočiti sa stvarnošću i s time da naši problemi neće nestati.
Zapitala sam se bih li voljela da jedna od mojih kćeri bude nesretna u braku. Moj odgovor je bio -ne. Htjela sam da moje cure odrastaju znajući kako nikada nije kasno da promijene smjer i slijede sreću, čak i ako to znači prekid bračnih zavjeta. Dakle, umjesto da ostanem u braku koji nije bio dobar niti za mog muža niti za mene, odlučila sam se na veliki korak i uložiti sve za bolju budućnost svih nas.

Da, razvod je grub i težak. Bilo je teško meni, bilo je teško mom bivšem, bilo je teško djeci. Ali znate što je gore od razvoda? Osjećaj usamljenosti koji vas prati iz dana u dan, a znati da nikada neće biti bolje. Svađe pred djecom. Pustiti ljutnji i ogorčenosti da se nastane u vašoj duši. Kada sam se rastala, sve to negativno je nestalo.
Sada sam bolja mama. Možda sam ponekad više pod stresom, ali sam sretnija i zabavnija. Život nam pruža brojne mogućnosti. Svako jutro kada se probudim, uzbuđena sam zbog dana koji je preda mnom. Samohrana ili u braku, to je mama kakva želim biti.


  • Pripremila: Azra Pandur