NOVA BARBIE ĆE UČITI DJEVOJČICE KODIRANJU

Barbie smo do sada mogli vidjeti u izdanjima pilota, arhitekte, predsjednice i kompjuterskog inžinjera,  a vrlo uskoro će i podučavati djecu radostima kodiranja.

Prema Engadgetu, Barbikini stvaraoci iz tvornice igračaka 'Mattel' u partnerstvu sa web stranicom koja podučava djecu kodiranju, 'Tynkerom', ovog ljeta će lansirati 7 Barbie lekcija kodiranja. Djevojčice će kroz igru sa svojim omiljenim virtualnim lutkama moći učiti o kompjuterima i programiranju.

Ovo je treća i mogli bismo reći osvježavajuća kolaboracija izmedju 'Tynker-a' i 'Mattel-a' koji su već proizveli lekcije programiranja koristeći Hot Wheels i Monster High likove.
Kodiranje je prozvano najvažnijom poslovnom vještinom budućnosti i ne mora se raditi za Google ili Facebook da bi učenje kodiranja bilo vrijedno učenja.

"Izlagati djecu STEM iskustvima na 'Tynker-u' kroz Mattelove likove koje dobro poznaju i vole, može ih podstaći da razviju strast prema računanju koja bi ih mogla voditi prema karijeri u STEM području."
kazao je CTO Mattela, Sven Gerjets

STEM predstavlja spoj nauke, tehnologije, inžinjeringa i matematike, a sam pojam je sastavljen od prvih slova naziva ta četiri područja na engleskom jeziku.
Interesantno je da je samo 25% žena zastupljeno u STEM -u.
'Mattel' i 'Tynker' žele promijeniti tu činjenicu do 2020. godine dopirući ovim projektom online kodiranja do predviđenih 10 miliona djece.

"Kroz ovu kolaboraciju, nastavljamo našu obavezu omogućavanja smislenih i značajnih igraćih iskustava koja su zabavna dok pomažu djeci sa STEM učenjem, važnom vještinom 21. stoljeća." Sven Gerjets


Uredila i prevela: Azra Pandur