DJECA I KORIŠTENJE KOMPJUTERA


Djeci ne možemo uskraćivati kompjuter , ali im možemo ograničiti vrijeme provedeno za kompjuterom.
Dugo sjedenje za ekranom može biti nezdravo i nesocijalno.
Ako već žele, a žele, biti za kompjuterom, onda bi trebali to vrijeme iskoristiti kreativno.

Kompjuter može biti sredstvo da Vaši maleni nauče crtati ili pisati, koristiti različite boje, naučiti nazive za boje i nijanse i pokazati svoju kreativnost.
Klikom na kompjuter djeca mogu snimati svoje glasove. Mogli bi snimiti priču, pjevati pjesmu, ispričati šalu ili reći što god žele. Što god da je to, mogu sve iznova i iznova reproducirati i čuti kako zvuče; to je i fascinantno iskustvo i sjajan put za buduće mlade glumce, pjevače ili umjetnike zvuka i scene.

Internet ima sve informacije koje su jako zanimljive mladim umovima, a nudi i mnogo potpuno sigurnih web stranica, poput Wikipedije, Nacionalne geografije, Google mapa i sličnih.
Pustite ih da koriste to bogatstvo i otkrivaju novi svijet jer će im dobro korištenje mapa i takvih programa uvijek biti od koristi.

Djeca jako brzo savladavaju strane jezike, a nema boljeg načina od različitih dječjih igrica napravljenih specijalno za to: djeca slušaju jezik i istovremeno se igraju, tako da je to i vizuelno i audio učenje jezika.


Kamera kompjutera nudi veliki podsticaj za djelovanje. U opuštenom okruženju, kao što su spavaće sobe i dnevni boravak, djeca mogu otkriti iznenađujuće talente. I kamera i play-back će ih potaknuti da se interesiraju za razvoj svoje tehnike i snimanja, možda će otkriti i kako mogu napraviti cijelu priču ili komad od svog materijala. Možda jednog dana dobijete mladog glumca ili redatelja filma!