BITI DIO PRIČE


Alfred Hitchock se u 37 svojih filmova na trenutak osobno pojavio u nekom kadru.Takvo se kratko pojavljivanja neke poznate osobe u filmu zove cameo uloga. S njom poznata osoba svojim pojavljivanjem filmu pridodaje neku dodatnu dimenziju unoseći djelić svoje karizme.
Daniel Craig, glumac koji je deset godina glumio Jamesa Bonda, poželio se pojaviti u cameo ulozi u jednom od filmova svog omiljenog serijala Ratovi zvijezda. Zamolio je Abramsa, redatelja The Force Awakens, sedmog iz serijala, da mu omogući pojavljivanje u jednoj anonimnoj cameo ulozi. Na odjavnoj špici na trenutak uistinu možemo vidjeti ime Daniela Craiga, iako njega nigdje u filmu nismo vidjeli. Međutim, bio je ondje: jedan je od onih stormtroopera u bijelim oklopima s maskama na licu. Craig u Ratovima zvijezda nije želio glumiti važnu ulogu, samo je kao veliki fan serijala želio biti dio priče.
Ozračje u kojem živimo nalik je lošemu braku u kojem zaraćeni roditelji djecu izbezumljuju suprotnim porukama. S jedne strane imamo potrošačko društvo koje UZMI porukama nameće svoje vrijednosti: materijalnim dokazima mjerljiv uspjeh u životu, neprestano nadmetanje, trčanje za trenutnim užitcima, beskrajno udovoljavanje vlastitomu egu, zaluđenost kolektivnim stereotipima i predrasudama, iluziju o lakom bogaćenju i preko noći stečenoj slavi. Prisiljava nas da budemo slučajni statisti u kontekstima koje režira konzumersko društvo. S druge strane je naše tiho unutarnje JA očajnički žedno SMISLA, ostavljanja traga, stvaranja, davanja… naše male cameo uloge u kojoj se, poput Daniela Craiga, želimo radovati što smo ostavili svoj trag u priči koja nas nadahnjuje. 
To je sjajna tema za razmišljanje:
Jesam li ja slučajni statist u nametnutoj životnoj ulozi ili sam se izborila za svoju cameo ulogu u priči u kojoj žarko želim sudjelovati?
Jesu li moji učenici statisti u mojoj priči ili im dopuštam da osmisle svoje osobne cameo uloge u priči koja se zove stjecanje znanja i kompetencija?
Motiviram li ih izvanjskim poticajima (ocjenama) kao statiste ili im pomažem da pokrenu svoj osobni unutarnji žar, svoju unutarnju motivaciju?
Tim Elmore svoju je životnu misiju pronašao u pomaganju mladima da postanu lideri sutrašnjice. Osnovao je organizaciju Growing Leaders ( www.GrowingLeaders.com ) i napisao dvadesetak međunarodnih uspješnica među kojima su: Generation iY: Our Last Chance to Save Their Future; Artificial Maturity: Helping Kids Meet the Challenges of Becoming Authentic Adults; 12 Huge Mistakes Parents Can Avoid. Sve njegove knjige i blogovi vrte se uvijek oko istoga: kako motivirati mlade ljude da nauče ono što im treba kako bi sutra poveli svijet i svima nama svijet učinili boljim.