ZNANJEM PROTIV MRŽNJE: NASTAVNICA VJERONAUKE UČENIKE VODI U CRKVE I DŽAMIJE"Posjeta crkvama i džamiji naučila me da nas naše razlike ne trebaju razdvajati, već trebaju da nas spajaju. Naučila sam da se svi trebamo družiti i igrati zajedno", kazala je 11-godišnja Džana nakon posjete pravoslavnoj i katoličkoj crkvi, te džamiji u Mostaru.

Riječi učenice Šeste osnovne škole iz Mostara dobijaju na težini kad se uzme u obzir da je njen grad više od 20 godina od okončanja rata u Bosni i Hercegovini simbol podjela, ne samo u tom dijelu zemlje već i šire.

Ona je jedna od 70-ak učenika trećih i petih razreda ove škole koji su zajednički posjetili srpsku Sabornu crkvu, Franjevački samostan i župu te džamiju u Cernici.

Džanina drugarica, 10-godišnja Hana, kaže da su joj se svidjele unutrašnjosti crkava i džamije te da joj je drago što su ona i njene kolege naučili da vjera i nacija i bilo koja druga različitost među ljudima nisu razlog da se oni dijele. "To nije razlog da ne možemo biti prijatelji", ozbiljno je rekla učenica petog razreda.

Sa djevojčicama koje pohađaju islamsku vjeronauku u posjeti mostarskim bogomoljama bio je i osmogodišnji Andrej, koji pohađa pravoslavnu vjeronauku, ali i njegova vršnjakinja Pia, koja uopće ne ide na vjersku nastavu. To je nije spriječilo da uživa u posjeti. Najljepše joj je bilo, kaže, u džamiji, a iako je tog dana bilo vruće, nije nikako skidala šal koji je stavila prilikom ulaska u muslimanski vjerski objekt.

Andrej je, s druge strane, najviše uživao tokom posjete franjevcima zbog "šarenih mozaika". Svi zajednički kažu da žele opet obići tuđe bogomolje, ne samo u svom gradu već i šire.

Zajednička posjeta
Ideju za posjetu bogomoljama prošle je godine dobila nastavnica islamske vjeronauke Elvedina Kazazić. Nakon odlične reakcije i djece i njihovih roditelja, u dogovoru s kolegama, ove godine posjeti mostarskim bogomoljama pridružila su se i djeca koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u pratnji nastavnika, sveštenika Radomira Krulja, ali i ona koja ne idu na takav vid nastave.

"Ovo su djeca koja imaju devet, deset, jedanaest godina, svi su iskreni i čiste duše", kazala je nastavnica Kazazić.

"Kod djece samo treba nastaviti razvijati tu čistu dušu, koja će uočavati svjetliju stranu i voljeti ljude onako kakvi oni zaista jesu jer sve vjere, u to sam sigurna, uče nas suživotu, ljubavi, toleranciji, da se različitosti uvažavaju", dodala je.

Kako kaže, cilj ovakvih posjeta jest da djeca usvoje poštovanje prema svim religijama i da iskreno izgrade stav poštivanja duhovnih vrijednosti različitih kultura i civilizacija, ali i da razviju sposobnost uvažavanja različitih stajališta.

Nastavnica Šeste osnovne škole ističe da su sve vjerske zajednice iskazale spremnost da ugoste mostarske mališane, kojima su spremno i strpljivo odgovarali na sva pitanja, "kojih je zaista bilo mnogo".

Posebno raduje to što su svi učenici dvaju trećih i dvaju petih razreda koji su obišli mostarske bogomolje bili oduševljeni tom posjetom, ali i što je od njihovih roditelja čula da su sretni što su im djeca imala prilike posjetiti crkve i džamije, mjesta u kojima se njihovi drugari mole.

Pripremila: Azra Pandur
Izvor: AlJazeera