3 NAČINA DA DJECA NAUČE CIJENITI NOVAC

1. Počnite da čuvate novac

Jednostavnije ne može biti – stavite flašu sa malim prorezom ili teglu u kojoj ćete štedjeti novac. Bitno je da predmet u kojem ćete čuvati novac bude providan, jer je efektivniji – djeca vizuelno mogu da gledaju kako im ušređevina raste. Za svaku marku koju zarade (za rođendan, neki praznik, ili od gostiju), recite im da izdvoje malo do cijele sume i da je stave u ušteđevinu. Kada uštede 10 KM ili više, metalni novac im ukrupnite i pohvalite ih kako su uspjeli da sakupe ne tako malu sumu.

2. Napravite listu želja i budžet

Kada pomognete djeci da naprave listu onoga što žele, ali i objasnite da skupljaju novac za to, to će ih naučiti da čuvaju novac za neke bitnije stvari koje žele, umjesto da ih troše na gluposti, poput grickalica ili sličnog. Na listi treba da budu sve stvari koje žele, poredane po važnosti. Kada sakupe novac, ponudite se da im pomognete oko kupovine.

3. Ne kupujte ih odmah nešto što žele

Samo zato što idete u radnju da kupite nekom drugom djetetu poklon za rođendan, ne znači da i vaše dijete treba da dobije novu igračku. Svaki put kada odete u kupovinu, obnovite sa detetom svrhu kupovine. Ako vide nešto što bi voljeli da imaju, ohrabrite ih da to stave na listu svojih želja i da za to sakupljaju novac. Ova lekcija je jako bitna, jer će dijete shvatiti da treba da čuva novac i da ne mora uvijek da zavisi od oca i majke.


Pripremila: Azra Pandur