Međunarodna Škola u Sarajevu i korištenje aplikacije "Class Dojo"


CLASS DOJO- besplatna aplikacija 

Evo kako je Međunarodna Škola u Sarajevu krenula sa korištenjem aplikacije "Class DOJO". Veoma lijepo objašnjeno pa pročitajte:
"Od ove godine odlučili smo da koristimo IOS/Android aplikaciju pod nazivom „Class Dojo“ za vođenje bilješki o ponašanju učenika. Ova aplikacija je veoma interesantna za djecu te ih podstiče da više rade da bi osvojili bodove za dobro ponašanje. Svakodnevno, djeci će u više navrata biti pokazan Class Dojo ekran koji sadrži zanimljive figurice njihovih avatara (profilnih slika). Njihov zadatak je da zarade poene za svoje avatare tako što će biti aktivni, raditi svoje zadatke, pomagati drugima, i sl. Također, bodove će da gube ako njihovo ponašanje ne bude zadovoljavajuće, ne budu pratili zadatke, slušali učitelje, i sl.
Zanimljivija stvar kod ove aplikacije je to što možemo nagraditi cijeli razred za dobro ponašanje ili pohvaliti samo jednog učenika jednostavnim klikom miša. Učenici ovu aplikaciju vide kao igricu jer dobivaju nove figurice kada skupe određeni broj bodova.
Ova aplikacija je također odličan resurs i za roditelje jer uz nju dođu kodovi koji Vam omogučavaju da se prijavite i provjerite kako teče školski dan Vaše djece. Razredni učitelji će napraviti profil za svakog učenika, te dodjeliti kod za roditelje kako bi mogli da pristupite i pratite profil svog djeteta. Nakon što profil bude napravljen možete da se priključite i pratite napredak svog djeteta preko stranice Class Dojo (www.classdojo.com) ili preko mobilne aplikacije (dostupna za IOS i Android telefone) za roditelje. Također, na profil se možete prijaviti i preko računara na stranici www.classdojo.com/parents .
Ova aplikacija nam se pokazala kao veoma korisna te smo se odlučili da je uvedemo u svakodnevnu upotrebu.
Kada je počnete koristiti, moći će te da vidite dnevni izvještaj Vašeg djeteta u procentima, koliko je njihovo ponašanje bilo pozitivno ili negativno u toku tog dana. Učenici također znaju za ove izvještaje i svjesni su da se trebaju truditi da njihov izvještaj na kraju dana bude „zeleni balončić“ ili procentualni krug koji znači da su bili odlični tog dana. Ali, također je moguće da bude i crvenih djelova za negativno ponašanje, što nije nista alarmantno.
Učenicima u osnovnoj školi često treba malo usmjeravanja i sam zvuk koji čuju nakon što dobiju negativan bod je sve što im treba da se vrate na zadatak i nastave s radom. U slučaju da vidite crveni dio kruga, nemojte odmah pretpostavljati da se nešto značajno negativno desilo. Aplikacija će Vam predstaviti generalnu sliku dana, ali jedan minus bod može da znači nešto kao,
Sviđa mi se tvoja ideja, ali moraš da se naučiš da digneš ruku prije nego što bilo šta kažeš. Pričanje bez redoslijeda košta bod na Class Dojo, jer kad bi svi tako pričali, čas se ne bi mogao održati.“
Međutim, Vi u svakom trenutku možete poslati poruku učitelju u slučaju da imate bilo kakvih pitanja i nedoumica.
Sigurni smo da će Vaša djeca biti oduševljena da Vam pokažu svoj rad i bodove. Nadamo se da će ovo biti dobar resurs i za Vas kao roditelje, da budete obavješteni o radu i ponašanju Vašeg djeteta. Kada budete provjeravali napredak Vašeg djeteta, Class Dojo će Vas redovno obavještavati o svakom bodu koje djete dobije, bio pozitivan ili negativan. Mi želimo da gledate cjelokupnu sliku dnevnog izvještaja i pokušate sa Vašim djetetom da odredite plan napretka, a ne da se fokusirate na određene negativne bodove koje dobiju. Sva djeca rade na tome da im rezultat bude zeleni krug, sa svim pozitivnim bodovima. Također mi ćemo im pružiti šansu da osvoje nagrade nakon što skupe određeni broj bodova, bez obzira na to da li Vi pratite njihov napredak. Ispod možete naći tabele sa pozitivnim i negativnim bodovima, kao i listu nagrada koje će djeca imati priliku da osvoje."

Više možete pročitati OVDJE

Povezani članci:

KORISNA I BESPLATNA APLIKACIJA ZA UČITELJE