FENOMEN: BUŽIM -GRAD BLIZANACA (VIDEO)


Bužim, gradić na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i jedna od najmlađih bh. opština, sa blizu 20.000 stanovnika, može se pohvaliti velikim brojem blizanaca - ima ih više od 200.
Ponosan je, stoga, ovo grad blizanaca - jednojajčanih, dvojajčanih, istospolnih, različitih polova. Veliki je broj slučajeva da porodice imaju po desetero, čak i petnaestero djece, i među njima je podosta blizanaca.

"Nema, zapravo, odjeljenja u osnovnim i srednjim školama, a da nemaju barem jedan par blizanaca. "I tako je to godinama", kaže pedagoginja u Osnovnoj školi Bužim Emina Vučelj, koja se konačno navikla raditi u školi s tolikim brojem blizanaca. 
"Blizanci ne zloupotrebljavaju tu svoju drugačiju poziciju u razredu i rijetke su situacije da se predstavljaju imenom brata ili sestre, što je ranije bilo slučajeva. Svi su jako dobri, ali su se znali i našaliti na taj način." "Teško je to objasniti", riječi su Ameta Dizdarevića, koji takođe ima blizance. "Ljudi su izgleda zdravi, priroda je ovdje zdrava, čista. I to je to..." 

Pripremila: Azra Pandur