UNIKATNA RADIONICA IGRAČAKA U BiH PORODICE KAPIĆ


     Mladi bračni par Senad i Enesa Kapić iz Cazina proizvode didaktičke igračke za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a te igračke su rađene od ekološki prihvatljivog materijala.

     “Tim Unikatne radionice izrađuje ekološki prihvatljiv proizvod za mališane, isključivo od prirodnih materijala drveta, koristeći pri farbanju boje koje nisu štetne za djecu, odnosno boje na bazi vode”, kaže u razgovoru za Klix.ba Senad Kapić, inače inžinjer drvne industrije.Ideja prepoznata od strane Fondacije Mozaik


     “Sudjelovanjem na inovacijskom turniru i uspješnim prvim mjestom, Unikatna radionica je dobila pravo učešća na inovacijskom turniru društvenih poduzetništva Fondacije Mozaik. Na turniru je sudjelovalo 20 projekata iz BiH, a Unikatna radionica je uspješno ušla u inkubator Fondacije Mozaik od 10 projekata. U periodu inkubacije, mi izrađujemo didaktičke igračke i materijale za djecu predškolskog uzrasta i za djecu sa posebnim potrebama."

     Prototipe didaktičkih igračaka bračni par Kapić predstavio je centrima, vrtićima i Javnim Ustanovama u BiH, a svi su bili zadovoljni ponuđenim i viđenim. Pri izradi novih igračaka i materijala za djecu, oslanjaju se i na stručne savjete logopeda.
     “Jedan od čestih komentara od strane pedagoga, odgajatelja i uprave centara jeste taj da je u pitanju domaći proizvod, ekološki prihvatljiv i da ga je veoma teško nabaviti za korištenje. Uglavnom se takvi proizvodi naručuju sa stranih tržišta”, ističe Senad.

     Njegova supruga Enesa ističe da njen posao u projektu nije obrada drveta, čime se bavi muž, već drugi segment koji zaokružuje cjelokupan proces: 

     “Moje aktivnosti usmjerene su na rad sa djecom, osmišljavanje izgleda igračaka, ali i na marketinški plan i potražnju potencijalnih klijenata. S obzirom da sam po struci pedagog i da volim raditi sa djecom, ovaj projekat je samo rezultat vlastitih težnji i ljubavi prema ovom 

poslu”, kaže Enesa.

     Sve igračke i proizvode dizajniraju sami, a osnovna im je vodilja u tom procesu, kako kažu, “da bude zanimljivo djeci”. Naravno, čekaju i povratne informacije od mališana i vrtića, te djeluju u skladu sa sugestijama i željama najmlađih.     “Planovi u budućnosti, po pokretanju društvenog biznisa, jesu proširenje proizvodnje, te zapošljavanje stručnih i kreativnih ljudi. Odmah nakon toga krenut ćemo u proširenje asortimana proizvoda te uređenje enterijera i eksterijera centara, vrtića i slično. A pokušat ćemo plasirati proizvode i na evropsko tržište, što da ne”, kaže Senad.

     Za kraj, svim mladim ljudima u našoj zemlji ovaj bračni par poručio je da iskoriste sve blagodati i mogućnosti koji su im date na raspolaganje, a kojih mnogi od njih počesto nisu ni svjesni, te iskoriste svoje znanje i kreiraju rukama lijepe stvari. Pripremila: Azra Pandur