POTPUNA INTEGRACIJA DJETETOVOG BIĆA KROZ BALET I 'SCHLACHTE METHOD'     Potpuna integracija djeteta odnosi se na koristi za tijelo i um koju posebna aktivnost donosi svakom djetetu, u ovom slučaju učenje baleta pomoću metode Schlachte Method™, bez obzira na njegove sposobnosti, razvijajući i jačajući posebne fizičke i mentalne vještine koje recipročno hrane jedna drugu i koje se integriraju kako bi formirale jedno potpuno funkcionalno biće. 

     Drugim riječima, ples obuhvata čitavo dijetetovo biće, jer pokret aktivira nervni sistem kroz cijelo tijelo, te tako pretvori čitavo tijelo u instrument učenja. Svi aspekti razvoja – neurofiziološki, emocionalni, motorički, spoznajni, osjetilni, društveni, estetski i meta-osjetilni – djeluju na ostale aspekte i moraju se integrirati s motoričkim razvojem kada djeca počinju komunicirati kreativno putem pokreta.

     Tokom učenja po metodi Schlachte Method™ uključi se čitav mozak i obje se hemisfere mozga aktiviraju kada se učenicima kaže da vježbaju obje strane tijela i da misle o cijelom tijelu. 
     Osim toga, putem raznih spoznajnih poticaja (vizualnih, auditivnih, opipnih i sl.) i putem promatranja, planiranja, izvršenja i ponavljanja pokreta popraćenih muzikom, balet pomaže motoričkom planiranju, povećava spoznaju o tijelu, poboljšava vestibularni sistem (ravnotežu i pokret), jača proprioceptivne vještine (poziciju tijela i gdje se dijete nalazi u usporedbi s drugima, u sobi i kako se njegovo tijelo kreće) i doprinosi osjetilnoj integraciji (interpretacija, procesu, i integracija osjetilnog poticaja koristeći se raznim osjetilima i potpunim uključenjem cijeloga tijela). 

     Tehnika klasičnog baleta zahtjeva podizanje na vrhove stopala ili nožnih prstiju, okrećući nogu prema van na visini bočne rupe i održavanje visoku ispruženost noge prema naprijed, na stranu i otpozadi, među ostalim fizičkim manevrima. Stalno ponavljanje ovih vježbi ne samo da razvija velike i fine motoričke vještine, već isto tako jača fleksibilnost i gradi izuzetnu jačinu u određenim područjima tijela. Naročito u boku, trbuhu, donjem dijelu noge, u gležnjevima i stopalima. 

     Budući da baletne vježbe zahtijevaju dobro držanje, balet pomaže postizanje dobrog držanja i stvaranje svijesti o dobrom držanju. Pošto se kralježnica i trbušni mišići razvijaju i jačaju putem vježbanja baleta, ravnoteža i koordinacija se također poboljšaju. Takvo poboljšanje ravnoteže i koordinacije omogućuje djeci bolje trčanje i igranje, jačajući na taj način njihovo samopouzdanje i društvene vještine. 

     Učenje baleta također uključuje vještine memorije i sekvence jer ono tjera djecu na pamćenje koraka i izvođenje sekvence pokreta, omogućujući učenicima izvođenje kompleksnih pokreta tako da hodaju polako (rastavljajući pokrete u manje korake), kodificiraju korake (imena), ponavljaju i vježbaju sekvence (prvo ovaj korak/aktivnost, a zatim drugi korak/aktivnost). 

     Što se tiče emocionalne inteligencije i društvenih vještina, poznato je da balet također zahtijeva mnogo koncentracije i usredotočenja. Kada učenik pristupi nastavi baleta, treba biti svjestan mnogih specifičnih pokreta ruku i stopala koje uči, mora se koncentrisati na svaki pokret i položaj nogu i ruku. Ovo povećano usredotočenje pomaže djetetu poboljšati raspon pažnje i vještinu slušanja, tako da sam reguliše i smanjuje neumjesna ponašanja te postaje strpljiv i discipliniran. 

     Učenje baleta pomaže djeci da razviju nove vještine i shvatiti što sve njihovo tijelo i um mogu činiti, kao i da mogu postići nešto što je na početku izgledalo jako teško, a to također implicira jačanje samopouzdanja. 

     Baletni satovi i izvedbe nude djetetu kontekst u kojemu se može družiti, izmjenjivati 
iskustva, naučiti i prakticirati vještine druženja s drugima (primjerice putem učenja baletne etikete ili sudjelovanja u kolaborativnim aktivnostima), i aktivirati neurone “ogledala“ koji imaju ulogu pomoći razumijevanju ponašanja drugih osoba, učenju nove vještine-imitirajući, pa tako razvijaju osjećaj prema ljudima. 

     Isto tako, kako balet nije samo oblik vježbe već i umjetnički izražaj, on pomaže odstraniti stres i promiče kreativno izražavanje. 
Usredotočenje i koncentracija potrebni za izvođenje pokreta relaksiraju um. Uz pomoć likova, priča, zvukova, riječi i igara, balet također poučava i potiče dijete izražavanju osjećaja i emocija putem izraza lica, gesta i pokreta tijela. 

     Kako bi olakšao i učinio ugodnim proces učenja baleta i stjecanje gore spomenutih vještina koje omogućavaju potpunu integraciju djeteta, Schlachte Method™ koristi razna sredstva nastave (vizualna, auditivna vestibularna, opipna i emocionalna sredstva). 

     Pomoć DVD-a s određenim planom, unaprijed određena razredna pravila i rutinu, delimitaciju prostora, vizualne planove, rekvizite, posebno skladanu muziku, sekvencijalno učenje pokreta, mimiku tijela i lica, ogledala, interaktivne aktivnosti, priče i igre, pomoć 
istreniranih volontera, verbalna i fizička pomagala, tehniku modifikacije ponašanja i sl.


Pripremila: Azra Pandur