PENZIONISANI UČITELJ 'BIBLIOMOBILOM' DONOSI RADOST DJECI U ZABAČENIM SELIMA     Penzionisani italijanski učitelj Antonio La Kava svoju ljubav prema knjizi i čitanju nastavio je širiti i nakon više od 42 godine rada sa djecom. Od svoje stare vespe napravio je pokretnu biblioteku koja sadrži oko 1 200 knjiga, i s pokretnom bibliotekom obilazi zabačena italijanska sela.


     Svake nedjelje Antonio obiđe siromašnu oblast Basilikata na jugu Italije svojim „Biblimobilom“. Djeca se uvijek obraduju njegovom dolasku i sjate se oko njega sa velikom radošću. La Kava kaže da je na ideju za „Biblimobil“ došao još dok je radio u školi, jer ga je iskustvo u obrazovnom sistemu uvjerilo da postoji bolji način da djeca zavole čitanje. U školama djecu u svijet knjiga uvode sa nedovoljno ljubavi, pa djeca čitanje prihvate kao obavezu, a ne zadovoljstvo. 

- Nezainteresovanost za čitanje obično počinje u školama gdje se djeca uvode u svijet knjiga sa nedovoljno ljubavi. Čitanje treba da bude uživanje, a ne dužnost, kaže La Cava.

     Antonio ne dobija nikakvu novčanu nadoknadu, osim saznanje da je pomogao djeci u zabačenim krajevima da zavole čitanje.
Pripremila: Azra Pandur